Лауреатами конкурсу «Кращий за професією» імені Людмили Чередник, що його от уже п’ять років проводять спільно Департамент ДАІ МВС України і редакція газети «Голос України», визнано інспекторів ДПС ВДАІ Армянська (АР Крим) Івана Лисака, Максима Кравцова та Ігоря Воронова, які затримали особливо небезпечного злочинця.

Цей зухвалий збройний напад на сім’ю ялтинських підприємців, сповнив жахом населення півострова. Серед білого дня подружжя, котре перевозило власним автомобілем велику суму грошей у валюті, впритул розстріляв невідомий. Сталося це тоді, коли водій ще не встиг далеко від’їхати від обмінного пункту, де за кілька хвилин до того йому видали готівкою 20 тисяч американських доларів, які треба було здати до банку. Пострілів практично ніхто не чув — стріляли з автоматичної зброї з глушником. Подружжя отримало численні вогнепальні поранення. Скориставшись з їх безпорадного стану і з того, що некерований транспортний засіб врізався в електроопору, грабіжник зупинив свою іномарку біля розстріляної ним «ауді», відчинив її задні дверцята, де на сидінні лежав дипломат, переконався, що в ньому справді лежить валюта, і спокійнісінько її забрав. За мить він почув слабкий стогін, наблизився до закривавленого водія і вистрілив йому в скроню...

Керований убивцею «фольксваген» зник у невідомому напрямку...

Медичні працівники, що прибули на місце події, констатували смерть водія, а його дружину у тяжкому стані відвезли до реанімаційного відділення міської лікарні.

«На пам’ять» про себе лиходій залишив міліції майже 40 стріляних гільз від автоматичної зброї. Про злочинця змогли дізнатися зовсім небагато: приблизно вік та у що він був одягнений. Запам’ятали свідки також марку, колір його автомобіля і дві останні літери «ТС» номерного знака. Вдалося скласти й фоторобот убивці. Усю зібрану інформацію разом із фотороботом розіслали по всіх відділеннях міліції та постах ДАІ. Одразу було прийнято плани операції «Перехоплення». Не виключали можливість того, що злочинець (судячи з літер номера, машину було зареєстровано у Львівській області) спробує залишити межі Криму. Міг він, звичайно, і скористатися манівцями, обминаючи основні шосейні дороги. Та сподівалися на те, що опади, котрі пройшли напередодні, навряд чи дадуть змогу легковому автомобілю проїхати бездоріжжям.

Минала сьома доба пошуку убивці. А він наче у повітрі розтанув. Чи, може, принишк і очікує зручної нагоди залишити півострів?

5 листопада. Армянськ. Стаціонарний пост ДАІ «Турецький вал».

Того дня на посту виконував службу наряд інспекторів ДПС ДАІ у складі капітана міліції Івана Лисака і старших сержантів Максима Кравцова та Ігоря Воронова.

Скільки автотранспорту щодня, щогодини проїздить повз пост ДАІ! А скільки орієнтувань на розшук транспорту доводиться тримати у пам’яті працівникам ДПС! Либонь, на зниження пильності й розраховував злочинець. Перечекавши тиждень, він сподівався безперешкодно виїхати за межі регіону. Йому залишалося проминути лише один пост ДАІ.

Тільки-но у безпосередній близькості від посту «Турецький вал» з’явивсся «фольксваген», у старшого наряду Івана Лисака одразу спрацювала професійна пам’ять: автомобіль цієї марки розшукують. А коли на номерах помітив літери «ТС», Іван Григорович попередив колег, що належить ретельніше перевірити цей транспортний засіб. Не виключена можливість, що за кермом і є якраз розшукуваний бандит, який може мати при собі вогнепальну зброю. А отже, слід готуватися до будь-якої нештатної ситуації і, якщо виникне потреба, застосовувати для затримання небезпечного злочинця табельну зброю. Дотримуючись правил особистої безпеки, автоінспектори уважно стежили за розмовою командира з водієм. Іванові Лисаку вистачило одного погляду, щоб переконатися: перед ним той, кого розшукують протягом останніх семи діб.

Затримання тривало кілька секунд. У цьому випадку не було карколомної погоні і, на щастя, застосування зброї обома сторонами. Вдаючи, що перевірка документів — звичайна формальність, Лисак дав водієві трохи розслабитися, втратити пильність. І цих секунд вистачило, щоб на руках бандита опинилися наручники. Йому тільки й залишалося дивуватися, що так несподівано змогли його пов’язати.

— Командире, — звернувся затриманий до офіцера, — у дипломаті валюта, двадцять «кусків». І тобі, і твоїм підлеглим надовго вистачить. А мені нічого не треба, крім свободи. Я відповідаю за базар.

— Розмови у нас на цю тему не вийде, — мовив, наче відрізав, Лисак.

Про затримання наряд по рації повідомив райуправління міліції. Невдовзі на пост прибули слідчо-оперативна група та експерти. Вони й виявили у салоні іномарки саморобний пристрій для стрільби патронами 5,6 мм, шапочки з прорізами для очей, наручники і пістолет з кримінальною біографією.

Під час подальших оперативно-розшукових заходів було встановлено, що затриманий, а ним виявився Ігор Х. 1974 р. н., мешканець Івано-Франківської області, є членом міжрегіонального злочинного угруповання, що чинить розбійні напади на обмінні пункти.