Останнім часом є багато свідчень того, що знову набрав сили процес відновлення єдності Руху. Однак принципово важливо, на яких засадах це відбуватиметься.
Як можливий варіант, приміром, обговорюється самоліквідація двох діючих сьогодні сил — НРУ та УНР — та реєстрація на їх базі нової партії. Але опоненти цієї ідеї зазначають серйозні проблеми з її реалізацією.
Найбільша небезпека, переконані в НРУ, в тому, що за таких обставин на перше місце з-поміж Рухів може вийти НРУ «За єдність», який заблокує будь-яку реєстрацію партії зі спорідненою назвою.
Тож, за словами заступника голови НРУ В’ячеслава Коваля, в НРУ прагнуть іти іншим шляхом. «Партія є і буде — така позиція НРУ», — заявляє він. Днями політична рада НРУ, зокрема, затвердила меморандум «Про відновлення єдності Народного руху України», підписаний лідерами НРУ та УНР Геннадієм Удовенком та Юрієм Костенком, де сказано: відновлення єдності НРУ відбуватиметься шляхом злиття УНР та НРУ на паритетних засадах із збереженням юридичної особи Народного руху України, при цьому зберігається назва відновленої партії — Народний рух України, а головою відновленого Руху буде обрано людину компромісну, яка консолідує НРУ та УНР.