Нещодавній звіт за підсумками роботи за десять місяців 2002 року транснаціональної фінансово-промислової нафтової компанії «Укртатнафта», створеної 1994 року на базі найбільшого в країні Кременчуцького НПЗ, змусив ще раз серйозно замислитися над майбутнім флагмана нафтопереробної галузі України. Після торішньої кризи, спричиненої зміною керівництва, тільки тепер можна з упевненістю говорити про те, що робота компанії остаточно стабілізувалася, обіцяючи із самого початку нового року ввійти у фазу нарощування фінансово-економічних показників. А це є кращою демонстрацією оптимальної схеми взаємодії акціонерів компанії, найбільшим із яких є Україна.

Рівень завантаження компанії «Укртатнафта» сировиною в січні—жовтні поточного року зріс майже вдвічі порівняно з одним із найскладніших для українського гіганта минулим роком. За десять місяців було перероблено 5 908,6 тис. тонн нафти, що перевищує рівень річної переробки заводу протягом останніх чотирьох років. Не викликає сумнівів, що за умови збереження завантаження на рівні 450—550 тис. тонн на місяць, які завод переробив у листопаді і переробить у грудні (відповідні заявки давальники вже розмістили), у 2002 році «Укртатнафта» досягне найвищого з 1995 року показника переробки нафти.

Проте головним підсумком роботи компанії її керівництво вбачає повернення довір’я постачальників нафти, які протягом останніх трьох років воліли оминати «Укртатнафту» стороною. За ці роки за підприємством міцно закріпилася репутація ненадійного партнера. Борги перед давальниками досягли 300 тис. тонн нафтопродуктів, спричинене неповерненням нафтопродуктів зниження поставок сировини на «Укртатнафту» робило розрахунки за боргами дуже примарними.

Після зміни керівництва в серпні 2001 року довіра постачальників до компанії почала зростати разом із обсягами давальницьких поставок нафти, у тому числі й від акціонера «Укртатнафти» — російської «Татнефти», якій колишнє керівництво заборгувало близько двадцяти мільйонів доларів. Істотний внесок у завантаження сировиною виробничих потужностей зробила і сама компанія, що активно закуповувала українську нафту за прямими договорами. Так, за десять місяців поставки української нафти до Кременчука досягли 1 451,9 тис. тонн, що на 6 відсотків більше, ніж за такий самий період 2001 року. Про зростання довіри до «Укртатнафти» свідчить і факт надходження на завод нинішнього року казахстанської нафти. З січня по жовтень включно від казахстанських видобувників надійшло 305,5 тис. тонн нафти, що майже вдвічі більше, ніж минулого року.

Логічним підсумком зростання обсягу поставок нафти стало збільшення виробництва товарних нафтопродуктів. Так, за десять місяців нинішнього року «Укртатнафта» підняла планку випуску бензинів на 62,1 відсотка (до 1 293,2 тис. тонн), дизельного палива — на 69,6 відсотка (до 1 708,6 тис. тонн). Окремо треба зупинитися на виробництві мазуту — головної експортної позиції підприємства і відповідно джерелі валютних надходжень. За розглядуваний період «Укртатнафта» збільшила виробництво мазуту в 2,5 разу — до 1 974,9 тис. тонн. Закономірним результатом всебічного зростання обсягів виробництва стало часткове повернення позицій на ринку нафтопродуктів, де компанії раніше належало 50 відсотків. За підсумками десяти місяців частка кременчуківців на ринку нафтопродуктів (бензин, дизпаливо, і мазут) становила 34,93 відсотка, зрісши порівняно з минулим роком на 10 відсотків. Загальне збільшення поставок нафти дало змогу повніше використати величезні виробничі потужності компанії «Укртатнафта», які були затребувані на 38 відсотків проти торішніх 21,5.

Є в Кременчуці й проблеми. Головна з них — зниження глибини переробки нафти, тобто відбір найцінніших світлих нафтопродуктів. Причини цих негативних для заводу явищ криються в погіршенні якості нафти, яка поставляється, що, у свою чергу, пояснюється зростанням питомої ваги в загальному обсязі сировини важкої татарстанської нафти. І хоч глибина переробки АТ «Укртатнафта» на рівні 66,4 відсотка все одно залишається однією з найкращих у галузі, пошук шляхів її збільшення є пріоритетним для правління компанії, каже виконувач обов’язків голови правління АТ «Укртатнафта» Сергій Перелома.

Водночас із позитивними виробничими показниками роботи компанії «Укртатнафта» в поточному році найбільш значні зміни спостерігаються у фінансових результатах. Якщо збільшення випуску нафтопродуктів дає державі та її громадянам опосередковані вигоди — як зниження цін на бензин і дизпаливо, то рівень сплати податків до державної скарбниці країна відчула одразу. Як повідомляє прес-служба, порівняно з минулим роком «Укртатнафта» сплатила до бюджету податків і зборів на суму, увосьмеро разів більшу: за десять місяців вона сягнула півмільярда гривень. Як повідомив Сергій Перелома, поліпшення виробничо-фінансових показників підприємства цього року є наслідком виходу компанії на ринок продажу нафтопродуктів і виконання взятих зобов’язань перед давальниками, що привело до додаткового збільшення поставок нафтової сировини на «Укртатнафту».

Підбиваючи попередній підсумок роботи українського велета нафтопереробки в 2002 році, не можна не відзначити дещо нетипову для українських реалій позицію кременчуцького підприємства у сфері публічного висвітлення своєї діяльності. У нафтопереробній галузі лише «Укртатнафта» щомісяця звітує про свою фінансово-господарську діяльність, говорить і про успіхи, і про свої проблеми. Не можна назвати типовою і політику керівництва компанії в податковій сфері. Податкові відрахування АТ «Укртатнафта», за підсумками десяти місяців, уже досягли 489 млн. грн., що майже увосьмеро перевищує аналогічний показник 2001 року. Це — найвищий результат у нафтопереробній галузі України і краща віддача від збереження державної частки на найбільшому нафтопереробному підприємстві України.