Міліція затримала чотирьох підозрюваних у скоєнні низки злочинів, зокрема, розбійних нападів на території Кіровоградської, Полтавської та Дніпропетровської областей.

На Кіровоградщині молодики з кримінальним минулим лише за півночі побили та пограбували п’ятьох пенсіонерок у селі Куцеволівка Онуфріївського району. Серце однієї з бідолашних не витримало стресу, і вона за два дні померла. Інша постраждала перебуває у реанімаційному відділенні лікарні в Дніпродзержинську. Насилу оговтуються і решта жінок.

До помешкань потерпілих, що розташовані в одному кутку села практично на паралельних вулицях, злочинці, які переважно перебували у стані алкогольного сп’яніння,  заходили не церемонячись.  Нахабно вибивали двері, зв’язували пенсіонерок, били, навіть ногами. Вимагали видати схованки грошей. Загалом у такий спосіб відібрали в бабусь останнє. В однієї — 5000 гривень, 700 доларів та ковбасу, в іншої — 100 гривень та весь цукор (було 10 кг), ще в двох жертв — 3000 та 8000 тисяч гривень. А в однієї пенсіонерки не знайшли коштів, але з порожніми руками не пішли й від неї — забрали тушонку, консервацію, три пляшки горілки та навіть сушку, бо хтось із злочинців, як з’ясувалося, полюбляє нею смакувати. Зловмисники відчували себе настільки безкарними, що, побивши беззахисних бабусь, в їхніх же хатах сідали випивати, закушуючи їхніми харчами. «Ви вже нас тут ніколи не побачите» — пояснювали жертвам свою сміливість.

Усіх бабусь нападники залишали зв’язаними. Але нині вже покійній Олександрі Миколаївні Зайвій вдалось розв’язатися, і вона вночі повідомила про те, що сталося, дітям. Від бандитів жінці дісталося найбільше — крім того, що били та топталися по ній, ще й штрикали в плечі ножем...

Уже зранку старший дільничний Онуфріївського райвідділу міліції Олександр Кожушко, його помічник Євген Лошак та громадський помічник Віктор Потіцький об’їхали вулиці, зустрілися з постраждалими, зафіксували пошкодження обійсть та будинків. І під час подвірного обходу виявили ще чотирьох потерпілих. Злочин, нечуваний за цинізмом, збурив усе село. Було припущення й щодо місцевих наводчиків. «Грішили» і на незнайомців, які нещодавно ходили дворами, пропонуючи ремонт дахів, дверей тощо, тож могли довідатися, де живуть самотні жінки похилого віку.

До розкриття пограбувань активно підключилися майже всі правоохоронці району. Значну допомогу у виявленні злочинців надав начальник Кременчуцького райвідділу міліції, земляк постраждалих (із сусіднього села Деріївка) Володимир Зеленський.

У результаті зЗатримали жителів  Кременчука Полтавської області, віком від 23 до 29 років. Всі вони вже мають судимості: ватажок бандитської зграї — за розбій, інші — за скоєння крадіжок. Наразі вони перебувають в ізоляторі тимчасового тримання Автозаводського райвідділу Кременчуцького міського управління МВС. За всіма епізодами підозрювані активно співпрацюють зі слідством, адже за скоєне їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі, в якщо слідство доведе, що смерть О. М. Зайвої спричинена нападом, — то й довічний термін. Триває перевірка причетності банди до скоєння інших злочинів.

А місцеве населення наразі побоюється, що подібні злочини можуть повторюватися чи трапитися в інших населених пунктах? Де гарантія, що ні? Тож на часі активізація роботи громадських об’єднань з охорони громадського правопорядку, чергування та патрулювання населених пунктів народними дружинами.

Руслана СОРОКА, Петро МЕЛЬНИК.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.