Розгляд проекту державного бюджету на 2003 рік у третьому читанні відкладено ще на тиждень. Таке рішення було прийняте 10 грудня на нараді у Верховній Раді, яка відбулася під керівництвом Голови ВР Володимира Литвина та Прем’єр-міністра України Віктора Януковича.
Члени Кабінету Міністрів, які брали участь у нараді, погодилися з пропозицією Володимира Литвина винести сьогодні на розгляд народних обранців низку законопроектів економічного характеру, які сприятимуть наповненню доходної частини бюджету у наступному році.
Головна дискусія між законодавцями і представниками виконавчої гілки влади, як повідомили народні депутати, що брали участь у нараді, розгорнулася довкола базової цифри виконання доходної частини бюджету поточного року, а відтак — і прогнозованої цифри доходів проекту зведеного головного фінансового документа країни. Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Петро Порошенко наполегливо відстоював цифри доходів, прийняті парламентом у другому читанні. Натомість Перший віце-прем’єр, Міністр фінансів Микола Азаров намагався переконати народних депутатів у хибності їхніх висновків щодо майбутніх надходжень до державної казни наступного року. Варто нагадати: профільний парламентський комітет вважає, що наступного року реально отримати до бюджетів усіх рівнів більше 54,7 мільярда гривень. Одначе урядовці переконані, що ця цифра завищена на 7,2 мільярда.
На думку лідера фракції «Партія промисловців і підприємців — Трудова Україна» Сергія Тігіпка, під час визначення бюджетних показників треба орієнтуватися на песимістичний сценарій розвитку економіки. А тому він вважає, що дискусія пройшла у конструктивній формі і компроміс усе-таки буде знайдено. Оскільки, переконаний претендент на місце головного банкіра країни, за прогнозованих трьох відсотків інфляції і чотиривідсоткового росту валового внутрішнього продукту, а також завищених очікувань доходів доведеться запозичувати кошти і на внутрішньому, і зовнішньому ринках, що загрожує стабільності національної грошової одиниці. Що відтак може спровокувати і соціальні потрясіння.
Натомість голова комітету Верховної Ради Петро Порошенко вважає, що урядовці не змогли знайти аргументів, щоб довести свою правоту. Понад те, у своєму коментарі після наради він висловив думку, що після сьогоднішнього голосування Кабінет Міністрів погодиться з висновками профільного комітету. Петро Порошенко переконаний, що внесення змін до законів про податок на додану вартість, акцизний збір, до Митного кодексу сприятиме більшому наповненню державної казни. Водночас він вважає, що Президент України повинен накласти вето на низку законів, прийнятих нещодавно Верховною Радою. Серед них Петро Порошенко назвав закон про збільшення майже на 40 відсотків рівня мінімальної зарплати, про підтримку вітчизняного книгодрукування та інші, які нині чекають підпису глави держави.
Петро Порошенко зазначив конструктивну позицію Прем’єр-міністра України Віктора Януковича, який погодився з думками народних обранців. Водночас голова Комітету ВР з питань бюджету вважає, що деякі колеги розглядали питання формування бюджету наступного року надто політизовано.
Але, хоч би там як, схоже, проект державного бюджету 2003 року, як і в попередні роки, став каменем спотикання у відносинах законодавчої і виконавчої гілок влади. І сьогодні важко спрогнозувати, як далі розвиватимуться події. Тим паче, що відповідно до Бюджетного Кодексу у третьому читанні проекту головного фінансового документа країни базові цифри не може бути переглянуто, тому що саме на них орієнтується місцева влада, формуючи бюджети своїх територій.