Вечірнє засідання 10 грудня
Холодної пори саме до речі згадати про тепло, яке нам обіцяли кабмінівські чиновники у жовтні. Тоді, ще до морозів, Верховна Рада постановила вжити низку кардинальних заходів, щоб зима знову не застала зненацька. На нинішньому засіданні депутати, як і планували, повернулися до жовтневої постанови «Про заходи щодо забезпечення теплом жилих будинків, закладів освіти, охорони здоров’я, культури та інших об’єктів соціальної сфери, що опалюються від централізованих мереж теплопостачання». Що ж зроблено? Наші громадяни, як ніхто інший, можуть об’єктивно відповісти на це запитання, бо ж відчувають його, як мовиться, на власній шкурі.
А що каже новий уряд? 99,9 % котелень сьогодні дають тепло, опалюється 99,7 % житлових будинків, — рапортував голова Держкому з питань житлово-комунального господарства Григорій Семчук, посилаючись на дані облдержадміністрацій. — Тепло подано до 99,9% навчальних (не обігрівається лише дві школи) і дошкільних закладів, до ста відсотків лікарень з централізованим опаленням. Плюс виділення кільком «аварійним» населеним пунктам півдесятка мільйонів доларів з резервного фонду, плюс міжвідомча комісія і в кожному місці окремо свої, плюс щотижневі наради нового уряду з цього приводу. Плюс рішучі плани нарешті тотально перевірити тарифну політику місцевих органів на комунальні послуги. Не з ласки погоди, а від цих чиновницьких «плюсів», як запевняв Г. Семчук, мало нарешті потеплішати «централам» Житомирської, Одеської, Сумської, Харківської областей, Севастополя, де були найбільші аврали.
Парламентаріям, які покладаються не на дані виконавчої влади з місць, а на власні спостереження в округах, хотілося вигукнути: «Агов, куди ж ви зникли, квартирні моржі!» У депутатів своє бачення температурного стовпчика. Соціаліст В. Шибко запитував у голови Держкому, хто давав вказівку про відключення від теплопостачання 31 ПТУ і 21 школи, а також 20 ПТУ — від електропостачання (а це 50 тисяч дітей у холодних приміщеннях!)? Дітям байдуже, яка саме система — централізована, автономна чи взагалі жодна — їх не гріє. Депутати В. Лещенко і В. Єщенко навели приклади замерзання людей у Черкаській та Чернігівській областях. Та й чи можна сьогодні казати про котроль за кожним будинком, дитсадком, як те обіцяв доповідач, на тлі нагадування А. Александровської (фракція КПУ) про недавнє цинічне відключення від газосистеми, а відтак і від тепла, трьох районів Харкова.
Парламентарії та урядовці сходилися в необхідності вирішення тарифної політики у цій галузі. Багато було сказано гострих слів на адресу НАК «Нафтогаз», приватизованих обленерго та інших енергоносійників, котрі, на думку учасників засідання, невиправдано «качають права».
Зі свого боку, голова профільного парламентського комітету В. Пустовойтенко запропонував обійтися двома заходами: взяти інформацію уряду до відома і зобов’язати його упродовж чотирьох місяців подати комплексну програму реформування житлово-комунального господарства. Перспективне мислення високих чиновників депутат Ю. Соломатін запропонував охолодити 8—12 градусами тепла в кабінетах уряду, Президента, ВР (саме така, за словами депутата, середня температура в житлових будинках). Заради справедливості додамо: на таке «моржове» нововведення заслужили і керівники владних органів на місцях, які визначають тарифну політику у своїх житлово-комунальних господарстах.
Бо ж правди діти ніде: гарантії того, що завтра комусь не доведеться цокотіти зубами в холодній квартирі, невеликі. Загальновідомо ж бо (і про це казали депутати), що іржаві труби продовжують текти, сантехніки й інші комунальники продовжують... самі знаєте, що, енергоресурси дорожчають, борги галопують, як ті застояні коні (за даними Держкому, борги за газ продовжують рости у Дніпропетровській, Харківській, Чернігівській областях). Та й ставлення нових-старих урядовців, яких, видно, дрижаки не беруть, до змушеного моржування малих і старих оптимізму не додає. Екс-глава уряду, а нині депутат Валерій Пустовойтенко не без обурення показував на урядову ложу, де сиротливо сиділо лише кілька високопосадовців з Кабміну і не було жодного з численних віце-прем’єрів.
Окрім цього «нахололого» питання, парламент на денному і вечірньому засіданнях розглянув ще два пакети законопроектів. Перший стосувався правоохоронної діяльності — участі населення в охороні громадського порядку, повноважень служби держохорони природно-заповідного фонду, діяльності служби виконання покарань тощо. Другий — виправлення ситуації у приватизаційному процесі (зокрема, принципу відбору покупців-приватизаторів), деяких змін у порядку погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та фондами.