За даними Інтерполу, прибуток кримінального світу від торгівлі людьми сягає 19 мільйонів доларів. Від 7 до 12 мільйонів «зелених» становлять доходи від торгівлі жінками з метою сексуальної експлуатації — вважають експерти ООН. Ці та інші цифри було названо за «круглим столом», у якому взяли участь народні депутати з кількох парламентських комітетів, зокрема з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, представники правоохоронних відомств, суду, громадських організацій.

Щоб усвідомити, як   ці цифри стосуються  нас, треба знати дані Уповноваженого ВР з прав людини Ніни Карпачової: на 1 червня цього року більш як 7 млн.(!) українських громадян змушені були залишити Україну в пошуках роботи. Додаймо до цього відчай людей, здатних на будь-яку роботу заради шматка хліба, їхню правову неосвіченість, знахабнілість міжнародних злочинних угруповань на тлі корумпованості і неадекватної реакції державних органів на ці тенденції. До речі, була можливість подивитися на проблему не лише, так би мовити, офіційними очима. За «круглий стіл» було «подано» результати опитувань громадських організацій та місцевих слухань у регіонах України в рамках всесвітньої кампанії «16 днів протидії гендерному насильству».

Зрозуміло, що вже саме місце проведення заходу в стінах парламенту обумовлювало обмін думками про законодавче вирішення проблеми, зокрема про потребу ратифікувати Верховною Радою Палермську конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності та її додаткових протоколів. Це тим паче важливо, що позаторік Генасамблея ООН прийняла резолюцію з Протоколом про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, який доповнює відому нам Конвенцію ООН. Подані у протоколі визначення конкретизують усі етапи вчинення злочину «торгівля людьми», що має полегшити кваліфікацію дій злочинців та процес доказу їхньої вини. Не менш важлива і стаття про міжнародну співпрацю органів різних держав у конфіскації доходів, майна злочинців—торгівців «живим товаром». Палермська конвенція, як зауважувалося, передбачає можливість та процедури видачі злочинців, надання правової допомоги, спільні розслідування, захист свідків і потерпілих тощо.

Символічно, що окрім парламентського антикорупційного комітету, Програми сприяння парламенту України захід зорганізовано за активності самих жінок — Жіночого консорціуму України, а також міжнародної організації зокрема, «Вінрок Інтернешнл», «Ла Страда-Україна». І що зібралися не з відомої нагоди — 8 Березня, а саме 10 грудня — у День прав людини.