Після оголошення депутатських запитів, заяв, повідомлень найбільше дискусій точилося навколо питання, як усунути монополістів та захистити споживачів у сфері телекомунікацій.
Представляючи відповідний законопроект, Валерій Пустовойтенко зазначив, що низка законів у сфері надання телекомунікаційних послуг не зовсім відповідає сучасним умовам і потребує адаптації до законодавства Європейського союзу. За його словами, в законопроекті про телекомунікації передбачено спеціальний порядок надання дозволів (ліцензування) на здійснення підприємницької діяльності. До того ж документ забезпечить доступ до універсальних послуг телефонного, телеграфного зв’язку всіх верств населення (у сільських, гірських або важкодоступних районах, малозабезпечених громадян, інвалідів).
Народний депутат підкреслив, що державне управління у сфері телекомунікацій здійснюватимуть Кабінет Міністрів України, центральний орган виконавчої влади в галузі зв’язку та інформатизації, інші органи державної влади. Органом регулювання у сфері телекомунікацій буде Національна комісія з питань регулювання телекомунікацій, яка затверджуватиме тарифи на універсальні послуги та послуги операторів-монополістів, встановлюватиме середньогалузеву собівартість таких послуг. При НКРТ створюватиметься Телекомунікаційна Рада, а державний нагляд здійснюватиме Державна інспекція телекомунікацій та радіочастот. Деякі депутати погодилися, що законопроект обмежить диктат підприємств-монополістів, проте запропонували ще встановити оптимальне співвідношення ціни та якості послуг.
Депутати також розглянули законопроект про внесення змін до Закону України «Про колективні договори та угоди», в якому пропонується встановити новий порядок укладання колективного договору чи угоди. На переконання першого заступника державного секретаря Міністерства праці та соціальної політики Івана Гнибіденка, законопроект сприятиме вдосконаленню регулювання трудових відносин на засадах соціального партнерства, забезпечить повне узгодження інтересів, а також слугуватиме соціальному захисту працюючих. Так, сторона — ініціатор укладання угоди за три місяці до закінчення строку дії попередньої угоди чи договору в письмовій формі вносить іншій стороні пропозицію про початок колективних переговорів. Інша сторона протягом десяти календарних днів з дня одержання цієї пропозиції повинна розпочати колективні переговори, які триватимуть не більш як три місяці. Законопроект про колективні договори підтримав і Комітет ВР з питань соціальної політики та праці. Його голова Василь Хара стверджував, що у документі передбачено гарантію стосовно захисту найманих працівників. Ярослав Сухий (СДПУ(о) переконаний, що законопроект удосконалить трудове законодавство, проте Степан Хмара (БЮТ) запропонував змінити «ідеологію», яка, на його думку, враховує лише інтереси роботодавця.
Народні обранці також розглянули проект закону про внесення зміни до Кодексу законів про працю, якою передбачається доповнити перелік випадків, коли дозволяється робота у вихідні. Зокрема, до них належать відвернення або ліквідація наслідків епідемій, епізоотій, а також відвернення нещасних випадків, які становлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей.
Суто популістським документом назвав Роман Зварич законопроект про внесення змін до Закону «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (стосовно придбання пільгового торгового патенту для реалізації зошитів вітчизняного виробництва), з яким депутатів ознайомив заступник державного секретаря Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції Ігор Уманський.
В іншому законопроекті, розглянутому народними обранцями, пропонується встановити кримінальну відповідальність за незаконне втручання у роботу мереж електрозв’язку, що, на переконання урядовців і членів Комітету з питань будівництва, транспорту і зв’язку, істотно поліпшить роботу мереж та програмне забезпечення.
Депутати також розглянули зміни до законів «Про Державний бюджет України на 2002 рік» (стосовно повернення боргів шахтарям), «Про захист прав споживачів» (про механізм відносин між продавцями та споживачами), а також до Кодексу України про адміністративні правопорушення (про розмір штрафів за порушення порядку проведення розрахунків).
Парламентарії ухвалили постанову про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії, відповідно до якого наступний тиждень буде пленарний.