Україна — велика нафтогазодобувна країна. Ще тридцять років тому з її надр видобували більше третини газу колишнього СРСР, який трубопроводами подавався у Москву, Мінськ, нинішній Санкт-Петербург. У середині сімдесятих років минулого століття Україна видобувала 14 млн. тонн нафти за рік. Проте останні два десятиліття характеризуються різким зменшенням обсягів видобування нафти і газу.

Щоб стабілізувати та збільшити нафтогазовидобуток, під керівництвом нині покійного члена-кореспондента НАН України П. Шпака було розроблено програму «Нафта і газ України до 2010 року», згодом затверджену урядом України. Цією програмою передбачено істотно збільшити видобуток газу і нафти здебільшого на суші. За завданням Президента України 1996 року було розроблено державну програму освоєння ресурсів українського сектору Чорного та Азовського морів до 2010 року та затверджено постановою Кабінету Міністрів України. Після того, як у 2000 році цю програму було відкореговано з урахуванням останніх геологічних даних, термін її дії було продовжено до 2015 року.

Відомо, що на шельфі та схилах Чорного моря і в акваторії Азовського моря зосереджені родовища з потенційними запасами від 1,5 до 2,9 млрд. тонн умовного палива. Державна акціонерна компанія «Чорноморнафтогаз» є єдиним підприємством у нафтогазовому комплексі України, яка здійснює освоєння та експлуатацію нафтогазових родовищ у цьому регіоні, а також веде розвідку нових. Її метою є створення потужної високоінтелектуальної конкурентоспроможної компанії, яка забезпечить значне збільшення видобування нафти, газу і газового конденсату в Україні і Автономній Республіці Крим, зокрема, забезпечить благополуччя населення, нові робочі місця та таке інше.

У реалізації поставлених завдань велика роль належить кадровій політиці, оскільки саме люди реалізують стратегію компанії. Стратегія кадрової політики ДАТ «Чорноморнафтогаз» полягає у створенні діючої системи і механізмів керування людськими ресурсами, які можуть забезпечити вчасне і якісне виконання виробничих програм і проектів фахівцями та їх ефективне використання.

Упродовж багатьох років основним постачальником інженерних кадрів нафтогазового спрямування є Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу. 1993 року, з огляду на перспективність цього регіону, за ініціативою університету було створено нову кафедру та розпочато підготовку фахівців за спеціалізацією «морські нафтогазові технології», водночас почалася робота з відбору кращих випускників шкіл Криму для навчання в Івано-Франківську за різними спеціальностями. Лише за останні дев’ять років в університеті навчалося більш як 200 студентів із числа випускників кримських шкіл, а понад 70 уже отримали дипломи спеціаліста та магістра.

Цього року до «Чорноморнафтогазу» направлено 34 випускники Івано-Франківського національного технічного університету різного фахового спрямування — буріння свердловин, видобування нафти і газу, машини та обладнання нафтових і газових промислів, нафтогазопроводи та нафтогазосховища, автоматизація виробничих процесів, метрологія і стандартизація та інші.

Проте наявна система набору студентів, їх навчання та майбутнього працевлаштування потребує постійного вдосконалення. Восени 2001 року за ініціативи керівництва ДАТ «Чорноморнафтогаз» та активної співпраці з ректоратами Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (ІФНТУНГ) і Кримської академії природоохоронного та курортного будівництва (КАПКБ) розпочато роботу з істотного підвищення рівня підготовки майбутніх фахівців з урахуванням деяких чинників. Поєднання набору студентів та їх територіального навчання з майбутнім працевлаштуванням, наприклад, починаючи з другого-третього курсів вузівського навчання, спрямування майбутніх випускників до певного виду діяльності — виробничої, проектної, наукової. А ще —залучили фінансові та матеріальні ресурси виробництва до підготовки кадрів. На початку цього року укладено тристоронні договори між університетом, академією та ДАТ «Чорноморнафтогаз» про співпрацю та створення спільного факультету нафтогазових технологій у Криму. За цими договорами Міністерство освіти та науки України у червні 2002 року видало наказ про створення цього факультету, а ДАТ визначив кількість студентів першого курсу та їхнє майбутнє фахове спрямування — тридцять студентів за п’ятьма спеціальностями та вісьмома спеціалізаціями. Згідно з цим наказом більшість студентів факультету навчатиметься перші 2,5—3 роки у Криму на базі Кримської академії природоохоронного та курортного будівництва, а пізніше одержуватиме фахову освіту в стінах ІФНТУНГ в Івано-Франківську.

Для відбору студентів було створено спільну екзаменаційну комісію, а до роботи приймальної комісії запрошено керівників підрозділів ДАТ «Чорноморнафтогаз».

З абітурієнтами, які склали екзаменаційні іспити, укладено договори, котрими передбачено надання студентам ДАТ «Чорноморнафтогаз» безвідсоткової позики для сплати за навчання та з поверненням її частинами протягом наступної роботи після закінчення навчання. І, безперечно, кожному майбутньому випускникові гарантовано працевлаштування за спеціальністю,  випускникам шкіл, які отримали атестат про загальну середню освіту з золотою та срібною медалями, забезпечено у 2002—2003 роках навчання на факультеті коштом ДАТ «Чорноморнафтогаз», а це третина першокурсників. Проте у договорах зазначено і про відповідальність студента перед ДАТ. Так, якщо його буде відраховано з університету (академії) за неуспішність або з інших причин, то він повинен повернути ДАТ витрачені на його навчання кошти. Для створення належних умов навчання ДАТ також надає значні кошти на обладнання навчальних класів найсучаснішими персональними комп’ютерами, створює умови для проведення всіх видів практики, залучає своїх фахівців до викладання певних спецкурсів та таке інше.

Університет та академія не лише адаптують свої навчальні плани та програми дисциплін, а й спрямовують для роботи на цьому факультеті найдосвідченіших викладачів. По суті, це перший масштабний проект поєднання навчального процесу у двох географічно віддалених вищих навчальних закладах України для забезпечення потреб виробництв і на їхнє замовлення.

Іншим цільовим призначенням співпраці є отримання працівниками ДАТ «Чорноморнафтогаз» другої спеціальності в інституті післядипломної освіти ІФНТУНГу. Лише за останні два роки дипломи університету отримали 8 спеціалістів ДАТ «Чорноморнафтогаз», а навчаються у 2001—2003 роках 16 працівників, які отримають професійні знання та дипломи за їхньою нинішньою фаховою роботою.

Протягом останніх трьох років щорічно вступають на заочний факультет ІФНТУНГу 15—17 працівників ДАТ «Чорноморнафтогаз». Враховуючи віддаленість університету від Криму, ми розглядаємо питання поєднання зусиль двох вищих навчальних закладів ІФНТУНГ і КАПКБ для поетапного навчання цих студентів: на перших курсах — у КАПКБ, а на останніх — в ІФНТУНГ.

Стосовно підвищення кваліфікації фахівців у системі післядипломної освіти. Сьогодні відпрацьовується програма навчання на коротких спецкурсах (термін 5—7 днів) працівників ДАТ «Чорноморнафтогаз» безпосередньо у Криму з залученням до викладання провідних викладачів, професорів та доцентів. Для цього передбачається створення Центру підвищення кваліфікації, у якому поряд з сучасними навчальними приміщеннями будуть комп’ютерні класи, а також готельні приміщення для проживання викладачів та слухачів. Це, на нашу думку, дасть можливість проводити підвищення кваліфікації працівників поетапно — за стажем роботи, за фаховим спрямуванням; удосконалити систему стажування молодих фахівців так, щоб у найкоротший термін підготувати їх для роботи у складних умовах Чорного та Азовського морів.

Цьому завданню буде підпорядковано ланцюг: потрібна людина в необхідному місті у визначений час виконує необхідну роботу найкращим чином, задовольняючи суспільні та особисті потреби.

Тобто запрацює система пошуку та добору персоналу, підвищення його професіоналізму, і працюватиме вона від початку одержання вищої професійної освіти, супроводжуватиме людину від дня прийому на роботу і до виходу на пенсію.

Ігор ФРАНЧУК,народний депутат України, президент ДАТ «Чорноморнафтогаз»;

Євстахій КРИЖАНІВСЬКИЙ, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу;

Микола ЗАКУСИЛОВ, ректор Кримської академії природоохоронного та курортного будівництва.