Антимонопольний комітет передав на розгляд Верховної Ради проект закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України».
Він передбачає посилення відповідальності за небезпечні для суспільства злочини, пов’язані з обмеженням економічної конкуренції. І водночас скасовує кримінальну відповідальність за порушення, які припиняються в рамках законодавства про захист економічної конкуренції. З метою подальшого вдосконалення нормативної бази на розгляд парламенту внесено також законопроект «Про внесення змін до деяких законів України», який деталізує та розмежовує повноваження органів АМКУ, визначає порядок його діяльності як колегіального органу.
На думку заступника Голови Антимонопольного комітету Олександра Мельниченка, конкурентне законодавство містить достатні важелі впливу для запобігання правопорушень. Нагадаємо: за правопорушення в цій сфері закон передбачає адміністративну відповідальність посадових осіб, можливість відшкодування порушником заподіяної шкоди потерпілому в подвійному розмірі, накладання штрафів (до 10 відсотків доходу від реалізації), навіть примусовий поділ підприємства-монополіста. А кримінальна відповідальність зберігається лише у разі примусу до антиконкурентних узгоджених дій у поєднанні з насильством або заподіянням фізичної шкоди потерпілому.
Олег ЗУБЧИК,провідний спеціаліст АМКУ.