Європейський союз стурбований ситуацією з мас-медіа і ядерною безпекою в Україні, однак позитивно оцінює співробітництво в галузі юстиції, внутрішніх справ, безпеки й оборони. Про це повідомила «Німецька хвиля», йдеться у доповіді Ради міністрів Євросоюзу, присвяченій відносинам між Києвом і Брюсселем у 2002 році.
Серед позитивних моментів зазначено той факт, що Україна дозволила присутність міжнародних спостерігачів під час проведення передвиборної кампанії і парламентських виборів. Водночас представники Євросоюзу занепокоєні ситуацією зі свободою слова в Україні. Зокрема, згадуються проблеми навколо «Громадського радіо» та йдеться про необхідність розслідувати вбивство журналістів Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова.
* * *
Держсекретар МЗС України з питань євроінтеграції Олександр Чалий на брифінгу заявив: «Цей рік у наших відносинах з ЄС був дуже плідний. Ми ведемо постійний політичний діалог на найвищому рівні». Він нагадав, зокрема, що «це перший рік, коли почав ефективно реалізовуватися діалог у сфері юстиції і внутрішніх справ, діють спільні комітети з питань міграції, віз, боротьби з тероризмом». Говорячи про рівень торговельно-економічних відносин між Україною і Євросоюзом, держсекретар констатував, що частка ЄС постійно зростає в зовнішній торгівлі України. «Сьогодні ми чекаємо орієнтовно на два відсотки приросту загального товарообороту з ЄС», — сказав він.