Учора з нагоди Міжнародного дня прав людини відбулася зустріч українського омбудсмана Ніни Карпачової з послами країн — учасниць ОБСЄ та членів ЄС.

На думку Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, сьогодні ми ще далекі від реального втілення принципів Загальної декларації прав людини. Чимало наших співгромадян не має роботи, належного забезпечення матеріальних і духовних потреб, доступу до правдивої інформації.
За словами Ніни Карпачової, більш як половина всіх звернень, що надходять на її адресу, стосується порушення громадянських прав, 20 відсотків — у яких скаржаться на порушення соціальних прав, 15 — економічних, 10 відсотків — особистих прав. Порівняно з минулим роком збільшилася кількість скарг на порушення права на судовий захист.
З часу створення цього інституту до уповноваженого звернулося понад 250 тисяч осіб, і багатьом вдалося допомогти. Сотні несправедливо затриманих, заарештованих і засуджених громадян України звільнено зі слідчих ізоляторів, ізоляторів тимчасового утримання та місць позбавлення волі. Серед них — наші колеги — журналісти Дмитро Шурхал, Олег Ляшко, Володимир Лутьєв.