Голова Верховної Ради Володимир Литвин сподівається, що закон про Державний бюджет на 2003 рік буде прийнято до нового року. Про це він заявив в інтерв’ю журналістам після погоджувальної ради голів парламентських комітетів, лідерів депутатських фракцій і груп. За його словами, «краще поганий бюджет, ніж ніякого».
Учора у Верховній Раді відбулася нарада за участю глави парламенту, лідерів депутатських фракцій і груп, голів бюджетного та фінансового комітетів ВР та представників уряду. Володимир Литвин відзначив, що парламенту насамперед треба прийняти закони, що сприятимуть збільшенню доходної частини бюджету, і сам бюджет. А суто політичне питання — перерозподіл парламентських комітетів, на його погляд, це вже третя справа. Водночас глава парламенту припустив, що голосування за переобрання голів парламентських комітетів та їх заступників таки може відбутися цього тижня. «У розкладі засідань це питання не передбачено, — сказав він. — Але життя також непередбачуване».
Коментуючи підписану минулої суботи політичну угоду між Кабінетом Міністрів і Верховною Радою про співробітництво та солідарну відповідальність, Володимир Литвин наголосив, що це — політичний документ. Адже Конституція не перебачає ані процедуру призначення міністрів депутатськими фракціями, ані відкликання, якщо ці міністри працюватимуть погано. А потребу в підписанні такої угоди глава парламенту пояснив так: «Не можна змагатися в любові, хто більше любить український народ — чи то уряд, чи то парламент. Сьогодні треба вживати заходів, які не популярні, але які будуть корисні завтра, з тим, щоб не заганяти хворобу вглиб. Треба виходити з реалій, які мають бути зорієнтовані на економічне зростання української держави». Задекларована в угоді взаємна відповідальність, зазначив В. Литвин, має реалізовуватися насамперед через прийняття важливих і давно очікуваних законодавчих актів — економічних, соціальних, з пенсійної і політичної реформи, податкового кодексу.
Голова Верховної Ради також повідомив, що Президент України Леонід Кучма повторно направив до парламенту подання про звільнення з посади Голови Національного банку України Володимира Стельмаха і надання парламентом згоди на призначення Головою НБУ Сергія Тігіпка. Це питання поки що не вкючено до порядку денного сесії на цей тиждень, але за Регламентом кадрові питання можуть бути проголосовані без їх попереднього обговорення на погоджувальній раді.