Наші власні кореспонденти продовжують досліджувати думку читачів про майбутню виборчу систему. Цього разу опитування пройшло ще в чотирьох регіонах нашої держави — в Автономній Республіці Крим, Сумській, Хмельницькій і Черкаській областях.

Нагадаємо, громадянам пропонувалося відповісти на таке запитання:

Як ви хочете обирати народних депутатів: за партійними списками;

за мажоритарним принципом;

за змішаною системою;

не знаю.

Варто, напевне, одразу зазначити, що цього разу думки респондентів розділилися майже порівну. І хоча у відповідях знову домінувала мажоритарна система, все-таки в цих регіонах її прихильників виявилося значно менше, аніж під час попереднього опитування. Адже на її підтримку цього разу висловилося менш як третина — 31 відсоток опитуваних.

Більш як четверта частина жителів цих регіонів висловлює думку про перехід до виборів за пропорційною системою — на її підтримку висловилися 26,6 відсотка респондентів.

А кожен п’ятий опитуваний вважає за доцільне зберегти наявну виборчу систему. Таких — 21,5 відсотка. Майже стільки ж наших читачів не визначилися у своїх політичних, чи, точніше, законодавчих, уподобаннях стосовно виборчої системи.

Зрозуміло, є і регіональні розбіжності. Скажімо, прихильників виборів за партійними списками найбільше проживає в Сумській області — на її підтримку висловилися 46,4 відсотка читачів нашої газети, найменше — у Хмельницькій, де пропорційну систему виборів підтримав лише кожен десятий опитуваний.

Цікава статистика на Черкащині. Там близько третини опитаних жителів області віддають перевагу виборам за партійними списками і водночас — чи не найбільше серед усіх решти регіонів — двом третинам байдуже, яка виборча модель діятиме в Україні.

В Автономній Республіці Крим проживає найбільше прихильників мажоритарної виборчої системи — майже 65 відсотків. Щоправда, там і триває чи не найгостріша дискусія про вибори в місцеву Верховну Раду. Особливо багато кримчани сперечаються про доцільність запровадження квот національним меншинам, зокрема кримським татарам. Як повідомляє наш власний кореспондент Віктор Хоменко, наше запитання нікого не залишило байдужим. І спроектувалося насамперед на місцеві вибори, зумовило навіть дискусію під час проведення опитування. Однак ми на цьому не будемо загострювати увагу, оскільки передовсім нас цікавить громадська думка про загальнодержавну виборчу модель. Хоча, зрозуміло, обійти мовчанням цю тему також не можна, бо вона — своєрідний барометр суспільних настроїв у тому-таки Криму.

А ось що думають прихильники пропорційної моделі виборів. Так, на думку сумчан, передає наш кореспондент Владислав Жмурков, такі вибори допоможуть відсіяти непопулярні партії, з одного боку, а з другого — сприятимуть зменшенню витрат з державного бюджету на виборчий процес. Водночас це дасть змогу в майбутньому парламенті дуже швидко сформувати більшість, яка і візьме на себе відповідальність за долю країни, за її соціально-економічний розвиток. Будуть швидше приймати потрібні закони для економічної стабілізації і сталого розвитку.

А на думку черкащан, яку передала кореспондент Лідія Титаренко, «країна дозріла до виборів за партійними списками. Якщо й надалі зберігати мажоритарну систему виборів, то це означає остаточно угробити виборчу систему відкритою брутальною корупцією і політичним цинізмом». Таку позицію висловили, зокрема, Людмила Зінченко, Тарас Самойленко та Микола Білик.

А прихильники мажоритарної системи переконані: народні депутати чимало працюють в округах, і завдяки їм вдається розв’язати багато місцевих проблем. Вони знають потреби громадян і враховують їх у своїй законодавчій діяльності. Окрім того, як повідомляє наш хмельницький кореспондент Михайло Василашко, опитувані бояться, що в разі виборів за партійними списками вони ніколи не побачать народних обранців у своїх регіонах. А ще — не хочуть, аби в парламенті засідали тільки кияни. Тоді, переконані респонденти, ніхто не цікавитиметься життям пересічних громадян, не буде в кого знайти підтримку, добитися справедливості.

Водночас опитування виявило доволі тривожну тенденцію. Найбільш, здавалося б, активна частина громадян, передусім випускники вузів, приватні підприємці, не виявляють бажання щось міняти в державі. Більшості з них байдуже, яка буде виборча система, як обиратимуть майбутній склад парламенту. Більшість із них, з’ясовується, «голосують» ногами, тобто не беруть участі у виборах. Понад те, частина з них, особливо випускники вузів, мріють залишити Україну і знайти себе, своє місце у житті в далекому зарубіжжі. Отож, напевне, нашим законодавцям варто подумати над тим, чи слід перетворювати вищий законодавчий орган на місце перманентних політичних баталій, що треба зробити найближчим часом, аби згодом було до кого йти звітувати про роботу і переконувати у своєму намаганні змінити життя на краще в державі.