Понад три роки в Україні триває реформа бухгалтерського обліку. Чому для вітчизняного бізнесу важливо наблизити свої підходи до західних стандартів? Як в Україні бухгалтер може отримати західний сертифікат? Про це — розмова з директором Програми міжнародної сертифікації бухгалтерів «СІРА» Наталією ВОВЧУК:
— Наша програма передбачає підготовку або перепідготовку професійних бухгалтерів за європейськими стандартами. Адже економічна реформа неможлива без реформування системи фінансового обліку. Щоб отримати сертифікат (він є спільним документом Міжнародної ради сертифікованих бухгалтерів та аудиторів, Комітету з міжнародних стандартів бухобліку (КМСБО) та Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України), претендент має пройти курс навчання і скласти іспити. Це можна зробити як у Києві, так і в регіоні. Іноземні консультанти в роботі над проектом спираються на мережу української федерації з її регіональними відділеннями, а також державні та приватні вузи, консалтингові центри. Дорожні та готельні витрати кандидатові, а також вартість самого екзамену оплачуються за рахунок спонсора програми — Агентства США з міжнародного розвитку.
— Хто може стати бухгалтером за програмою «CІPA»?
— Кожен, хто має вищу освіту, стаж роботи не менш як три роки та добру ділову репутацію. Навчатися можна за будь-якою формою: очною, заочною чи дистанційною. Складати всі екзамени на одній сесії необов’язково. Якщо претендент є професіоналом і не потребує навчання, він допускається до іспитів.
— Відколи програма «СІРА» запроваджується в Україні?
— Сертифікація фахівців за програмою «СІРА» була започаткована в нашій країні 2001 року. Її здійснює Міжнародна рада сертифікованих бухгалтерів та аудиторів (МРСБА). З нашого боку партнером ради стала Федерація професійних бухгалтерів та аудиторів, що увійшла до її складу. З травня 2002 року в нашій країні вже пройшло 3 екзаменаційні сесії для кандидатів. Наступна очікується в другій половині лютого 2003 року. Важливо, що тренінговий центр «СІРА» надає не лише міжнародні підручники, а й посібники, розроблені національними експертами на конкурсній основі. Тобто навчальний процес не відірвано від життя, він максимально враховує всі його реалії.
— І як ви оцінюєте перебіг цього процесу?
— Реалізація програми має певні складнощі, викликані суперечливим ставленням до фінансового обліку. Законодавство України передбачає відповідальність за порушення насамперед податкового обліку, а інші види обліку, такі, як управлінський та фінансовий, нехтуються, тож у багатьох просто немає мотивації для їх вивчення. Але міжнародна практика переконує: без такого обліку неможливе ефективне ведення бізнесу.
— Тобто український топ-менеджмент поки що вбачає в такому навчанні зайві витрати?
— Прогресивний менеджмент, насправді, зацікавлений в навчанні свого персоналу за програмою «СІРА». Крім того, багато українських компаній вже мають зиск від сертифікації. Серед них підприємства, що працюють з іноземними партнерами, або ті, які планують розпочати з ними співпрацю, акціонерні товариства, чия фінансова звітність обов’язково оприлюднюється, а також учасники фондового ринку, які мають перейти наступного року на міжнародні стандарти бухобліку. Крім того, керівники, які дбають про перспективу, враховують: мета програми СІРА цілком збігається з травневим 2002 року рішенням Європарламенту про використання з 2005 року міжнародних стандартів бухобліку для складання фінансової звітності лістингових компаній Євросоюзу.
Тож інтерес до програми постійно зростає. Свою зацікавленість до неї виявили Союз аудиторів України, Міністерство фінансів, Міністерство юстиції, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Державна податкова адміністрація, Національний банк України та чотири найпотужніші світові аудиторські компанії, що працюють в Україні — KPMG, Prіce Waterhouse Coopers, Deloіtte&Touche та Ernst&Young. Отже, ми впевнені, що результатом здійснення програми зрештою стане поява великої кількості бухгалтерів та аудиторів, які своєю кваліфікованою роботою прискорять запровадження сучасних стандартів у бухгалтерському обліку.