Президенту України
Голові Верховної Ради
Прем’єр-міністру
Звернення
Ми, керівники підприємств міського електротранспорту України, глибоко стурбовані сучасним станом цього екологічно чистого та соціально затребуваного виду транспорту, що забезпечує майже 60 відсотків внутріміських перевезень.
Водночас за останні роки розвиток міського електротранспорту в більшості міст практично припинився, визначилася стійка тенденція погіршення його якості та надійності в роботі. Підприємства електротранспорту практично не проводять оновлення та модернізації рухомого складу, колій та систем енергопостачання. Технічний стан об’єктів можна визнати як критичний, 70 відсотків трамваїв та тролейбусів відпрацювали нормативний термін і підлягають списанню.
Законом України «Про Державний бюджет на 2002 рік» передбачено перерахування з держбюджету місцевим бюджетам субвенцій на компенсацію за безкоштовний проїзд пільгової категорії громадян. Незважаючи на те, що субвенція становить лише третю частину від реальних затрат, її своєчасне надходження у першому півріччі давало хоч мінімальну можливість працювати міськелектротранспорту.
У другому півріччі ситуація різко погіршилася, і станом на 1 листопада затримка з перерахуваннями коштів сягнула трьох місяців. Це призвело до виникнення значних боргів перед енергетиками. З цієї причини нас почали відключати від мереж енергопостачання (Львів, Луганськ, Сіверськодонецьк), що створює соціальну напруженість у регіонах не тільки серед транспортників, а й переважної більшості жителів міст — отого електорату, за який має дбати держава і її влада.
За дорученням керівників міського електротранспорту України
С. БЕЙКУЛ, президент корпорації «Укрелектротранс».