Політичну угоду про співпрацю й солідарну відповідальність підписали минулої суботи Верховна Рада та Кабінет Міністрів України в Маріїнському палаці.

Президент України Леонід Кучма на спільному зібранні Кабміну та лідерів парламентських груп і фракцій більшості зазначив, що документ — це «своєрідна крапка в етапі налагодження співпраці між парламентською більшістю та урядом». За його словами, тепер влада в Україні єдина. А парламентська більшість, уряд, Президент — складники цієї влади.

Глава держави зазначив: «На уряді лежить подвійна відповідальність: з одного боку — за стан справ у країні, з другого — за практичну реалізацію нової системи взаємодії по лінії «уряд—парламент».

Президент України вважає, що «більшість має взяти на себе всю повноту відповідальності за діяльність парламенту, в тому числі за роботу парламентських комітетів». Він зазначив, що «ні більшість, ні сформований нею уряд не повинні зупинятися на досягнутому». Зокрема, парламентська більшість має взяти на себе відповідальність «не заради неї самої, а для реального законодавчого забезпечення кожного кроку уряду». На думку Л. Кучми, ситуація принципово змінилася зі створенням трикутника «Президент—парламентська більшість—коаліційний уряд». «Ми сконцентрували сто відсотків можливостей для плідної роботи і сто відсотків відповідальності за її результат», — зазначив Л. Кучма.

Президент України заявив, що не виправлятиме всі помилки уряду, бо «перекладання відповідальності, коли всі хлопці гарні, а Президент — поганий», є неприпустимим і «аморальним, адже це дискредитує державу в очах її громадян».

Глава держави також запевнив, що не залишиться осторонь політичних процесів, проте, на його думку, втручання Президента має бути не нормою, а винятком.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин також охарактеризував підписання політичної угоди як надзвичайно важливий крок до цивілізованої співпраці між гілками влади. Він наголосив, що коаліційність уряду не повинна перетворитися на його «фракційність», коли міністри будуть відповідальними лише перед своїми фракціями парламенту.

На переконання Голови ВР, головними завданнями уряду і парламенту є, зокрема, відповідальність за свою роботу, подолання відчуття тимчасовості, професіоналізм, а також утвердження ідеології державотворення.

За словами В. Литвина, головним нині є встановлення урядом і парламентом «нових правил гри», а також необхідність «відважитися» і піти на радикальні, швидкі, а подекуди й непопулярні кроки в економічній та соціальній сфері. Водночас потрібно поліпшувати «соціальне самопочуття» українців.

«Безумовно визначною подією» для всього періоду новітньої історії України назвав підписання угоди Прем’єр-міністр України Віктор Янукович.

Він зазначив, що поштовхом для цього став проголошений в Україні курс на здійснення політичної реформи, першим кроком якої було створення постійно діючої більшості в парламенті, а логічним продовженням — формування коаліційного уряду.

За словами В. Януковича, головними завданнями для більшості та уряду є консолідація українського суспільства, забезпечення реалізації конституційного права на гідний рівень життя кожному громадянинові, а також повернення людям довіри до влади. Він назвав першочерговим обов’язком для уряду і парламентаріїв ухвалення державного бюджету України на 2003 рік і законів, спрямованих на подолання кризових явищ і поліпшення соціально-економічної ситуації в Україні, а також розробку й схвалення програми дій Кабінету Міністрів.

Опозиційні політики не такі оптимістичні в своїх прогнозах і досить критично оцінили документ про спільну відповідальність. Скажімо, лідер соціалістів Олександр Мороз охарактеризував його як «театралізований акт міжолігархічного договору про ненапад», зазначивши, що політична угода не має правових підстав. А член фракції БЮТ Олександр Турчинов вважає, що підписаний документ — «страховка для Януковича», має формальний характер і не несе додаткової відповідальності.