Єралаш, який діється навколо проекту нової редакції закону «Про туризм», свідчить, що вітчизняний туризм серйозно хворий і останнім часом у світовому океані сервісного бізнесу пливе без компаса. Так образно охарактеризував стан галузі віце-президент Туристичної асоціації України Степан Романюк на громадських слуханнях «Законодавче забезпечення туризму в Україні: стан, проблеми та їх розв’язання». У засіданні взяли участь 28 всеукраїнських та регіональних громадських об’єднань, представники туристичних фірм і готелів з переважної більшості областей, а також народні депутати, представники адміністрації Президента та Кабінету Міністрів.
Лейтмотивом слухань стало обговорення численних недоречностей законопроекту «Про внесення змін та доповнень до Закону України про туризм». Новий законопроект, на думку доповідачів, не лише не поліпшить стан такої перспективної галузі, як туризм, а навпаки, значно погіршить. Про це свідчать і факти, наведені паном Романюком: пропонований документ суперечить 28 законам України, 12 указам Президента України, 11 нормам міжнародного права та статті 42 Конституції нашої держави.
Однак, як я переконалася, найбільше занепокоєння серед вітчизняних туроператорів викликає не кричуща суперечність проекту нової редакції закону «Про туризм» законодавству України, а розділ п’ятий цього законопроекту, який має назву «Гарантійний фонд». Учасники слухань упевнені: введення в дію цього розділу призведе до ліквідації малого та середнього підприємництва, оскілький він запроваджує майновий ценз для суб’єктів туристичної галузі. Крім того, це спричинить зменшення кількості суб’єктів туристичної діяльності, монополізацію ринку туристичних послуг, відхід «у тінь» малих та середніх підприємств, зменшення конкуренції. Тому вимога скасувати цей розділ є першим номером у резолюції слухань.