Така програма-мінімум у Верховної Ради на нинішній пленарний тиждень. А розпочнеться він із дня уряду, на якому депутати розглянуть питання про розробку державної стратегії відродження і підтримки власного виробництва та розвитку високих наукоємних, конкурентоспроможних технологій.
Другим питанням на Дні уряду буде дуже актуальна проблема у нинішні морози: інформація Кабінету Міністрів про виконання постанови Верховної Ради «Про заходи щодо забезпечення теплом житлових будинків, закладів освіти, охорони здоров’я, культури та інших об’єктів соціальної сфери, що опалюються від централізованих мереж теплопостачання».
А головним завданням Верховної Ради на цей пленарний тиждень, як наголосив на засіданні погоджувальної ради Голова Верховної Ради Володимир Литвин, є Державний бюджет на 2003 рік, який парламент розглядатиме в третьому читанні 12 грудня. Для того, щоб впоратися зі схваленням Держбюджету-2003 у визначені терміни, в депутатів залишилося не так багато часу: два пленарні тижні до Нового року.
Загалом до порядку денного парламенту цього тижня включено 80 питань, серед яких шість законопроектів внесено Президентом України як невідкладні. Крім того, парламентські комітети пропонують додатково включити до порядку денного другої сесії ВР 51 законопроект, з яких 36 уже отримали підтримку в комітетах.
У середу, 11 грудня, о 15-й годині у Верховній Раді розпочнуться парламентські слухання «Українська культура: стан та перспективи розвитку». Водночас Голова Верховної Ради Володимир Литвин на засіданні погоджувальної ради відзначив, що депутатам треба визначитися стосовно подальшого проведення парламентських слухань. За його словами, з одного боку, це добре, що у вищому законодавчому органі держави проходить так багато слухань, бо це форма парламентського контролю, але з другого — треба більше використовувати можливості профільних комітетів, які могли б розглядати багато питань на своїх засіданнях, а у сесійний зал виносити на широкий загал лише ті питання, які мають державне значення.
У день голосування в четвер, 12 грудня, парламентарії, зокрема, планують проголосувати постанову про створення тимчасової спеціальної комісії ВР з підготовки змін до Конституції України, зміни до Кодексу законів про працю стосовно запровадження мінімальної погодинної зарплати в другому читанні, зміни до закону про оподаткування прибутку підприємств і закон про міжнародні договори України з пропозиціями Президента та десятки інших законопроектів.
13 грудня у Верховній Раді звітуватиме Фонд державного майна України про виконання Державної програми приватизації за 2001 рік. Попередньо планувалося, що у п’ятницю відбудеться закрите засідання парламенту про виконання посадовими особами та працівниками правоохоронних органів вимог Конституції та законів щодо забезпечення умов для здійснення народними депутатами своїх повноважень. Однак голова регламентного комітету ВР Валентин Матвєєв запропонував перенести це питання на 24 грудня.
Питання про перерозподіл керівних посад у парламентських комітетах до порядку денного на цей тиждень не внесено. Однак не виключено, що воно може «випливти» і бути поставленим на голосування в четвер. Адже проект відповідної постанови, де посади всіх голів комітетів та їх заступників перерозподілено між дев’ятьма «більшовицькими» фракціями, вже підготовлено минулого тижня.