Протягом останніх років у законодавчій діяльності парламенту й уряду намітилася тенденція до звуження повноважень органів місцевого самоврядування, особливо у сфері формування місцевих фінансів, управління земельними ресурсами, зазначається в резолюції першої (установчої) сесії Конгресу місцевих та регіональних влад України (КМРВУ), котра пройшла у Києві 5—6 грудня.
Співзасновники конгресу — Українська асоціація місцевих та регіональних влад (голова — Віктор Тихонов), Асоціація міст України (президент — Олександр Омельченко), Асоціація сільських, селищних та міських рад та Спілка лідерів місцевих та регіональних влад України (голова — Віктор Слиш) — вирішили, що КМРВУ діятиме як добровільне недержавне об’єднання асоціацій органів місцевого самоврядування. Основна його мета — координація зусиль всіх сторін для прийняття узгоджених рішень стосовно регіональної політики на засадах Європейської хартії місцевого самоврядування.
Конгрес звернувся до Президента України з проханням визнати КМРВУ важливою інституцією в системі об’єднань органів місцевого самоврядування, сформувати делегацію України в Конгресі місцевих та регіональних влад Європи.
Всі учасники зібрання одностайно наголошували на необхідності розмежування повноважень місцевих гілок влади та зазначали, що через зволікання з прийняттям держбюджету на наступний рік не приймаються й місцеві бюджети. Вони пропонують урядовцям і парламентаріям залишити обсяги міжбюджетних трансфертів на рівні 1,6 млрд. гривень та встановити мораторій на прийняття наступного року законів, що зменшують доходну частину або збільшують видаткову частину місцевих бюджетів без одночасного внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2003 рік».
Важливість конгресу відзначили Президент України Леонід Кучма, Голова ВР Володимир Литвин та Прем’єр-міністр Віктор Янукович.
На урочистостях з нагоди Дня місцевого самоврядування глава держави заявив, що сприяння місцевому та регіональному розвиткові має стати пріоритетом національної політики. Президент наголосив на необхідності прийняття Єдиної комплексної програми підтримки місцевого і регіонального розвитку і на негайній реалізації рішень, ухвалених у вересні на Всеукраїнських зборах представників органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськості. Це, зокрема, розподіл повноважень, врегулювання майнових та фінансових відносин у сфері місцевого і регіонального розвитку, здійснення комунальної реформи, реформи адміністративно-територіального устрою, забезпечення з боку держави всебічної підтримки муніципальних ініціатив.
Леонід Кучма, говорячи про місцеву політику, висловився за неприпустимість підвищення тарифів на комунальні послуги і цін на ліки. На думку глави держави, ціни можуть «змінюватися лише в бік зменшення». «Це завдання і для уряду, і для місцевих органів влади та самоврядування», — підкреслив він.
На переконання Президента, Україні потрібна повноцінна система місцевого самоврядування та ефективна взаємодія всіх рівнів влади, для чого є всі передумови: «парламентська більшість —коаліційний уряд — Президент».
Нині ВР працює над новими законопроектами, які розширюють можливості самоврядних органів, посилюють їх практичну здатність вирішувати життєві питання територіальних громад. Про це йшлося у привітальному листі Голови ВР Володимира Литвина. Він вважає утворення конгресу важливою складовою реформування державного устрою.
Член Комітету ВР з питань бюджету Катерина Фоменко запевнила присутніх, що комітет знайшов кошти для збільшення фінансування місцевих бюджетів. Про свою підтримку конгресу сказали також голови комітетів ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко і з питань транспорту і зв’язку Валерій Пустовойтенко.