У Тернополі відбувся VІІ Всеукраїнський дитячий форум «Формула успіху правової держави очима дітей». Започаткували його 2004 року учні київського ліцею «Поділ». Ідею підхопили в багатьох містах, але там форуми збиралися по одному разу. І лише в Тернополі, завдяки директору загальноосвітньої школи № 2 Інні Іванюк та підтримці міської влади, це стало традицією.

Щороку тематика проектів учасників форуму розширюється. Особливо активні школярі цьогоріч, коли українське суспільство отримало шанс оновитися. Вони пропонують своє бачення боротьби з корупцією у державі, ролі молодіжних рухів у становленні громадянського суспільства, розвитку самоврядування, в тому числі учнівського, вдосконалення правової освіти, захисту довкілля... Вперше на форумі гостро прозвучала антивоєнна тематика, адже мирне існування країни під загрозою.

— Держава стане успішною, коли почує голос кожного свого громадянина, навіть найменшого, — переконана Інна Іванюк.

На форум приїхали юні правознавці з Києва, Дніпропетровської, Вінницької, Рівненської, Хмельницької, Івано-Франківської, Житомирської, Волинської, Черкаської, інших областей. Вони демонстрували доволі зрілі підходи до вирішення актуальних проблем. Головний спеціаліст Міністерства освіти і науки Раїса Євтушенко пообіцяла донести найцікавіші ідеї дітей до уряду та Верховної Ради. Більше того, вона говоритиме про них на черговій конференції Ради Європи, що відбудеться у Баку 20—21 травня.

На знімку: юні правознавці з Тернополя і Козятина, що на Вінниччині, подружилися на форумі.

Фото автора.