Цікаво в людини психіка побудована. Незвичне нас лякає набагато сильніше. Незважаючи навіть на реальну міру небезпеки... Скажімо, чоловік, який з автоматом на плечі йде алеями парку, навряд чи когось залишить байдужим. Міліція неодмінно поцікавиться: що це ви тут, шановний пане, робите? І не лише відповідь уважно вислухає, а й документики перевірить, і на порушення правил носіння зброї вкаже, якщо з паперами все гаразд. А то й позбавить ліцензії, зброю конфіскує. І правильно, між іншим, учинить. А якщо гіпотетичний дядечко свій, нехай навіть триста разів законний, автомат синові десятирічному дасть поносити, то ще й термін «заробити» може.
Спробуємо ситуацію дещо змінити. Блукає наш «знайомець» парком без автомата. З поводком. А неподалік песик бігає. Миле таке створіння, з міцними м’язами і могутніми щелепами з величезними іклами, наділене миттєвою реакцією і вирощене спеціально для бою. Від автомату воно відрізняється хіба лише тим, що напасти може за власною ініціативою. І, на жаль, ініціативу цю періодично проявляє.
Минулого тижня У Дніпропетровську п’ятирічний пітбультер’єр буквально перегриз горло своїй хазяйці. Двадцятип’ятирічну Ганну і її улюбленця добре знали мешканці всіх навколишніх будинків. Коли ця пара виходила на прогулянку, подвір’я вмить порожніло: пес був дуже агресивний, а вдягати на нього намордника дівчина відмовлялася. «Ідилію» зруйнувала трагедія — пес накинувся на хазяйку. Кінологи гадають, що спровокувати напад собаки могла її неадекватна поведінка — Ганна вживала наркотики.
Викликаним на місце пригоди співробітникам міліції дванадцять разів знадобилося вистрелити в оскаженілого від люті пса, поки той не затих. Але хазяйку це вже не врятувало.
Випадок цей, на жаль, аж ніяк не поодинокий. І не обмежується територією нашої країни. Щороку надходить по кілька десятків повідомлень із різних країн про загибель людей від ікол «братів менших».
У Кривому Розі ротвейлер, який раніше не раз нападав на людей, смертельно загриз свою 46-річну господиню. В Одеській області шестирічний ротвейлер затяг однорічного сина своїх господарів до підвалу і перегриз йому шию. Собаку застрелили міліціонери. В Гамбурзі (Німеччина) 40-кілограмовий пітбультер’єр, спеціально підготовлений бійцівський собака, загриз на шкільному подвір’ї шестирічного хлопчика. Собака схопив хлопчика за голову і не відпускав до прибуття поліції. У Франції в місті Рошефор пітбуль і чотири стаффордширські тер’єри накинулися на вулиці на 86-річну француженку і загризли її. Господарів собак було заарештовано згідно із законом про небезпечних тварин.
Проблема агресивності собак торкнулася навіть британської королівської родини. Днями принцеса Анна визнала в суді свою провину за напад її собак на двох дітей у Віндзорському парку. Інцидент стався 1 квітня, коли троє її бультер’єрів покусали двох хлопчиків семи та 12 років. Принцесі загрожує штраф до 5 тисяч фунтів і до шести місяців ув’язнення. Крім того, суд може ухвалити рішення про знищення собак, які являють собою загрозу для оточуючих.
Трапляються й екзотичніші пригоди. 73-річна американка Маргарет Харгроув покусала пітбультер’єра. Місіс була на прогулянці зі своїм песиком, коли на нього несподівано накинувся пітбуль, схопивши намертво за голову. Маргарет зубами вп’ялася в холку пітбуля. Розлючений боєць відпустив жертву і накинувся на стареньку. Її, в свою чергу, врятував перехожий з бейсбольною бітою.
Згідно з повідомленнями в пресі, найнебезпечніші для людини так звані собаки бійцівських порід. У багатьох країнах їх утримання і розведення або заборонено, або вкрай обмежено законодавчо. В сусідній Польщі, приміром, нині триває робота над внесенням змін до правил придбання «собак агресивних порід». До порід, купівля і утримання яких вимагають спеціального дозволу місцевої влади та реєстрації, у Польщі належать, зокрема ротвейлери, кавказькі вівчарки, пітбулі, американські будьдоги, московські сторожові, аргентинські доги. Влада планує внести до цього списку ще щонайменше три породи бійцівських собак.
Однак уже нині незалежні експерти висловлюють сумніви з приводу того, що з цього буде толк. Їхній скепсис має всі підстави, оскільки в більшості випадків нападів собак на людей, що сталися в Польщі, винні не злі бійцівські собаки, а звичайні німецькі вівчарки чи добермани. Часто на перехожих кидаються і великі дворняги.
Вітчизняна статистика стверджує, що найчастіше на людей нападають... кімнатно-декоративні собаки. Найбільше схильні до агресії американські коккери, пуделі та пекінеси. Лише 17 відсотків укусів скоюють собаки службових порід і 9 — припадає на бродячих собак... Інша річ, що тисячі нападів маленьких собак не потрапляють у пресу.
Фахівці-кінологи стверджують, що небезпечним може стати будь-який собака. У розвинених країнах кожний пес має обов’язково пройти курс дресирування. У нас зазвичай більшість господарів цим нехтують. Мало того, багато хто спеціально розвиває в них злість та інші небезпечні риси. Вся ця самодіяльність має сумні, а то й трагічні наслідки.
Винні, звичайно ж, не собаки, а їхні господарі. Вони, між іншим, становлять третину жертв своїх вихованців. Але навряд чи варто сподіватися на різке зростання свідомості співгромадян. І все-таки, навіть найзапекліші супротивники заборони якихось певних порід згідні з тим, що будь-який великий собака має бути видресированим і з’являтися на вулиці лише в супроводі дорослого господаря, на поводку і в намордникові. Зовсім незайве буде закріпити такі, цілком розумні, вимоги, на законодавчому рівні. Передбачивши при цьому санкції до порушників правил. Поки що в Україні певну роботу в цьому напрямі проводять лише в Києві, де місцева влада ухвалила кілька рішень, які обмежують ввезення собак бійцівських порід.
Незайве буде і нам з вами проявляти обережність, зустрічаючись з будь-якою великою псиною. І тим паче не допускати дітей контактувати з ним. Спілкування з тваринами — процес нелегкий, багатосторонній, і від кожного його учасника залежить, щоб він приносив радість, а не горе.