Отже, формування нового складу Кабінету Міністрів завершено. Усі — і політики, і журналісти, і пересічні громадяни — очікують перших кроків нового уряду. Поки що триває ревізія спадщини, яка дісталася новому Прем’єр-міністрові від його попередника, зокрема проекту державного бюджету на 2003 рік. Заодно триває пошук союзників для проведення рішень, у тому числі непопулярних, у Верховній Раді.

Водночас, як показало голосування народних обранців щодо відставки Володимира Стельмаха з посади Голови Національного банку України, моноліт більшості дав тріщину.

Власне, з цього можна зробити висновок: триває багатовекторна гра виконавчої гілки влади, законодавців і різних політичних сил у парламенті.

Перший екзамен

Одразу після призначення на посаду Прем’єр-міністра Віктор Янукович висловив невдоволення прийнятим у другому читанні майбутнім головним фінансовим документом країни, зокрема цифрами доходної частини, і припустив, що глава держави накладе вето на проект бюджету-2003.

Проте Голова Верховної Ради України Володимир Литвин днями висловив думку, що народні обранці не можуть відмінити результати голосування.

Отож складається ситуація, коли новому складу уряду треба будь-що знайти шляхи наповнення доходної частини проекту кошторису держави на 2003 рік. Це буде перший іспит урядовців на професійність, на вміння розв’язувати економічні проблеми пошуком нетрадиційних шляхів.

З другого боку, це — іспит на вміння вести переговори, переконувати опонентів і знаходити нових союзників. Зокрема, багато політиків й оглядачів вважають, що Віктору Януковичу під силу «наростити м’язи» більшості. Мало того, минулого тижня фракція «Наша Україна» подала сигнал, що готова до переговорів щодо майбутньої співпраці з урядом. Координатор фракції «Регіони України» Раїса Богатирьова одразу приступила до переговорного процесу.

Стимули для опозиції

Що вплинуло на зміну позиції фракції «Наша Україна», поки що сказати важко. Можливо, прагнення представників більшості повторити «оксамитову революцію» зразка 2000 року, коли представники лівих були позбавлені комітетських портфелів, а керівні посади перейшли до рук представників новоутвореної більшості. Адже кілька впливових «нашоукраїнців» очолюють низку важливих парламентських комітетів і мають вплив на процеси, зокрема економічні, які відбуваються в Україні.

Проте не можна скидати з рахунку й те, що почався відплив народних депутатів з фракції. Слідом за Петром Димінським «Нашу Україну» залишив Сергій Слабенко. Адже понад десять впливових членів фракції наполягали на необхідності переговорів і співпраці з майбутнім Прем’єр-міністром Віктором Януковичем. Проте перемогла позиція «яструбів», які зуміли переконати решту членів «Нашої України» відмовитися від участі у голосуванні.

Однак частина опозиційно налаштованих політиків не могла відмовитися від шансу провести реформу політичної системи і збалансувати повноваження Президента України й Верховної Ради. Відомо, що у парламенті відбулася презентація законопроекту змін до Конституції, схваленого Конституційним Судом. Як зауважив нещодавно на прес-конференції Перший заступник Голови Верховної Ради Геннадій Васильєв, уже невдовзі має відбутися перше читання пропонованих змін. Він також припускає утворення Конституційної комісії, яка не тільки доопрацює цей законопроект, а й запропонує низку інших змін в Основний Закон. Зокрема, положень, що значно розширять можливості місцевого самоврядування.

Власне, нині вже вимальовуються контури підмурівку, на якому і виросте новий дім парламентаризму в Україні. Схоже, опозиція починає розуміти, що радикальними методами успіху не доб’єшся. Крім того, чимало політиків висловлюють переконання, зокрема колишній Голова Верховної Ради Іван Плющ, що без зміни політичної системи Україна може отримати третього главу держави, який буде ще гірший ныж перші два, «навіть якщо це буде Віктор Ющенко...».

Зима наших сподівань

Перманенті «бої» за владу із затвердженням на посаді Прем’єр-міністра Віктора Януковича, схоже, завершилися. І хоча радикальна опозиція ще висловлює несміливі надії на продовження своїх акцій весною наступного року, сподівань на успіх у неї залишається дедалі менше. Різдвяні канікули стануть Рубіконом між спробами змінити політичну систему революційним та еволюційним шляхом.