Протокол про закріплення розподілу посад у Кабінеті Міністрів запроваджує відповідальність кожної фракції за висунутого до уряду кандидата.

Про це журналістам повідомив лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук, коментуючи зміст підписаного Прем’єр-міністром Віктором Януковичем і лідерами фракцій парламентської більшості документа.
За його словами, в документі конкретно визначено, які посади закріплено в уряді за кожною фракцією, окреслена квота кожної фракції.
Згідно з підписаним протоколом фракція несе відповідальність за свого кандидата в уряді і має право відкликати його в разі, якщо він не виконує домовленості або порушує політичну угоду.
У протоколі також записано, що за кожною фракцією, яка взяла участь у формуванні уряду, залишається її квота. У разі звільнення з посади когось із міністрів фракція згідно зі своєю квотою може запропонувати нову кандидатуру.
Л. Кравчук припускає, що в суботу, 7 грудня, на засіданні Кабінету Міністрів цю угоду буде підписано в присутності Президента України Леоніда Кучми.
Він також зазначив, що протокол підписали всі фракції, зокрема й група «Демократичні ініціативи», квоту якої не було використано під час формування уряду.
Коментуючи розробку політичної угоди між урядом і парламентською більшістю, Л. Кравчук уточнив, що «уряд — наш, тепер ми маємо солідарну відповідальність». За його словами, в угоді буде розписано механізм роботи уряду та парламенту, а також чітко визначено сфери, за які несе відповідальність парламент, а за які — уряд.
В угоді потрібно також визначити політику держави на міжнародній арені, прийняття важливих законів, зокрема Податкового кодексу і бюджету на 2003 рік, повідомило агентство «Інтерфакс-Україна».