Голова Комітету ВР з питань євроінтеграції Борис Тарасюк переконаний, що ставлення європарламентаріїв до відносин України та ЄС не збігається з точкою зору керівництва Єврокомісії і, зокрема, її президента Романо Проді. Про це йшлося під час засідання комітету.
Нагадаємо, минулого тижня в інтерв’ю голландській пресі Романо Проді заявив, що не бачить місця для України в розширеному ЄС. Тим часом співголова Комітету з парламентського співробітництва Україна—ЄС Ян Марінус Вірсма в інтерв’ю «Радіо Свобода» сказав, що «Проді поспішив із висновками» і ЄС не повинен зачиняти двері перед Україною.
Борис Тарасюк нагадав, що у заключних заяві і рекомендаціях п’ятого засідання Комітету з парламентського співробітництва Україна—ЄС є «важливе положення про перспективу асоційованого членства України в ЄС». З ініціативи української сторони підсумковий документ засідання вперше було направлено до Ради Євросоюзу. «Ми очікуємо, що Рада може дати відповідь на ці рекомендації, включно з рекомендацією стосовно асоціації», — сказав Борис Тарасюк.
Щоправда, у цьому самому документі наголошено, що прагнення України до членства в ЄС має супроводжуватися «продовженням політичних та економічних реформ на засадах ринкової економіки та європейських норм і цінностей». А тут у нас ще є проблеми, що довели не тільки парламентські слухання про співробітництво з Євросоюзом, а й останні — із забезпечення свободи слова. «Вкотре підтверджено існування проблеми зі свободою діяльності ЗМІ, з наявністю цензури в Україні, що, звичайно, не додає позитиву у відносинах між України та ЄС і буде використано нашими партнерами як підтвердження того, чому Євросоюз не готовий сьогодні говорити про майбутнє асоційоване членство», — вважає Борис Тарасюк.
Щоб захмарні перспективи асоціації стали реальнішими, парламент має принаймні не допускати ухвалення законів, які суперечать європейському законодавству та вимогам СОТ. На жаль, за словами Бориса Тарасюка, ВР досі не створила механізму, який це забезпечив би. Вочевидь немає його і в урядових структурах. Не дивно, що у поданому урядом проекті закону про державну підтримку страхування та кредитування експорту народні депутати знайшли колізії з угодами СОТ. Під час засідання комітет рекомендував парламенту повернути цей проект на доопрацювання.
На жаль, досі не усунено колізій з європейським правом в частині надання пільг в автомобільній галузі, про що згадували й під час п’ятого засідання Комітету з питань співробітництва між Україною і ЄС 27 листопада в Брюсселі. За словами Тарасюка, значну увагу тоді приділили аналізу виконання Угоди про партнерство й співробітництво між Україною і ЄС, і «тут виявились різні підходи і з боку Євросоюзу, і з боку України». Водночас «українська сторона звернула увагу на упереджені підходи Євросоюзу щодо оцінки виконання УПС».
У рамках брюссельської зустрічі відбулася також міжнародна конференція «Порядок денний-2004: європейська інтеграція України», де наші перспективи малювали по-різному. Власне, Євросоюз намагався довести, що питання навіть про асоційоване членство поки що не стоїть на порядку денному, а Україна просила пояснити, чому. За словами Бориса Тарасюка, «європейська сторона намагалася всіляко уникнути відповіді на це запитання». «Формально вони відповідають так: ми зараз зайняті своїм внутрішнім процесом, дайте нам «перетравити» 10 нових членів, після того ми можемо повернутися до нових кандидатів. Про це майже ніхто не говорить, але інколи згадують неформально, що Україна має серйозні проблеми. Згадують і «Кольчуги», і проблеми з демократією, свободою слова, — весь цей відомий джентльменський набір».
На думку Бориса Тарасюка, «ЄС сьогодні фактично не має концепції своїх взаємин з Україною. Хоча стратегія щодо України є. Більша частина членів ЄС вважає, що кордон Євросоюзу має зупинитися там, де він опиниться після останнього розширення. І ця перспектива є досить неприємною для України».