Вступне слово заступника Голови Верховної Ради України Олександра Зінченка на парламентських слуханнях «Суспільство, засоби масової інформації, влада: свобода слова та цензура в Україні», Київ, 4 грудня 2002 року
Шановні учасники парламентських слухань!
Народні депутати, гості та запрошені!
Сьогодні на ваше обговорення виноситься тема надзвичайно важлива та актуальна: «Суспільство, засоби масової інформації, влада: свобода слова та цензура в Україні».
Публічне обговорення, а не замовчування гострих, чутливих суспільних проблем — процес природний. А за умов бажання та згоди сторін — найкоротший шлях до результату. Верховна Рада в останні місяці обговорювала питання Європейської інтеграції, ставлення до НАТО, молодіжної політики, реформи Збройних Сил тощо. У суспільстві є різні точки зору, різні підходи, різне ставлення до демократичних свобод, до ролі держави та громадських інституцій в їх забезпеченні. І це не проблема, а навпаки — велике надбання нашого суспільства. 
Головне — аби не абсолютизувати цю різницю і шукати шляхи до порозуміння. Хотів би абсолютно чітко підкреслити і наголосити: відкритим обговоренням ми не складаємо іспит на лояльність. На лояльність усім тим, хто самочинно перебрав на себе роль екзаменаторів у суперечливому розмаїтому світі демократій. У нас є свої власні погляди, переваги та складнощі. Ми відкриті для друзів, для доброзичливих порад і не сприймаємо менторський тон та зверхність. Нам і вирішувати наші власні проблеми. І ніхто більше за нас самих в цьому не зацікавлений. Формат парламентських слухань дає змогу обмінятися думками, у відкритій дискусії говорити відверто про найгостріші проблеми.
І найголовніше — вийти на реальні законодавчі зміни. Сподіваюся, що ми здатні на таку тональність нашої розмови. До цього, зрештою, нас кличе пам’ять про наших колег, які трагічно загинули, виконуючи свій журналістський обов’язок. Прошу хвилиною мовчання вшанувати їхню пам’ять...
Хочу нагадати, що нинішні слухання стосовно питань забезпечення свободи слова — вже четверті у Верховній Раді. Прикро, але й досі залишаються нерозв’язаними проблеми, порушені на попередніх слуханнях.
Усвідомлюю всю суперечливість та політичну гостроту тем нашої дискусії. Адже йдеться про тиск органів влади, редакційну політику власників ЗМІ і разом з тим відповідальність журналістів та ЗМІ перед суспільством. Безперечно, гостра колізія.
Ще гостріше постає питання особистої безпеки журналістів. А хіба простою є проблема судових позовів до ЗМІ?
Нарешті, вкрай суперечливий процес стратегічного планування національного інформаційного ринку.
Проте давайте налаштуємося на конструктивний діалог. У нас є спільна мета — розвиток громадянського суспільства. І все, що сприятиме просуванню на цьому шляху, маємо вислухати і врахувати. І тут найцікавішим є нові погляди, пропозиції, те, що, може, ще не є суспільно визнаним.
Одне слово — давайте працювати, не гаючи часу.
Коротко про порядок проведення слухань. Вашій увазі пропонується три доповіді, а далі відбудеться обговорення. Регламент: на доповіді — по 20 хвилин, на виступи в обговоренні — до 5 хвилин. Слухання відбуватимуться до 14-ї години. Ми обмежені часом прямої трансляції. Тому прошу всіх виступаючих дотримуватися визначеного регламенту.
Профільний комітет запланував 28 виступів. Крім того, надійшло ще вже понад 25 заявок. Серед тих, хто просить слова: Генеральний прокурор України, президент Національної телекомпанії України, головний редактор парламентської газети «Голос України», величезний перелік народних депутатів України.
Я намагатимуся надати слово якнайширшому колу учасників. Особливо —представникам ЗМІ та журналістських колективів. У зв’язку з цим прохання до колег-депутатів: обмежитися одним виступом від фракції або групи.
На парламентських слуханнях присутні представники уряду, Верховного Суду, Генеральної прокуратури, дипломатичних представництв. Дякую, що прийняли запрошення.