Народно-демократична партія України пропонує створити конституційну асамблею, яка готувала б пропозиції про внесення змін до Конституції в рамках проведення політичної реформи у державі.
Як повідомив на прес-конференції у Києві лідер НДП Валерій Пустовойтенко, під час звітно-виборного з’їзду партії, який заплановано на 7 грудня, представникам політичних партій і громадських організацій буде запропоновано підписати угоду про створення такої асамблеї.
В. Пустовойтенко побажав урядові В. Януковича стати «урядом України», а не одного регіону. На думку лідера НДП, основною проблемою, на яку мусить звернути увагу новий уряд, є поліпшення відносин із міжнародними фінансовими організаціями, а першим кроком має стати прийняття реального бюджету на наступний рік, повідомляє «Інтерфакс-Україна».
Силу вибирає лише слабка влада
Лідер фракції «Наша Україна» Віктор Ющенко вважає перспективи нового коаліційного уряду недовгими.
«Атмосфера і політична, і економічна надзвичайно нестабільна, а тому говорити про яку-небудь довготривалу перспективу вочевидь не варто», — заявив Віктор Ющенко, відповідаючи на запитання агентства «Інтерфакс-Україна» в інтерв’ю журналістам у Києві. На думку лідера «Нашої України», новий уряд може бути ефективним лише у разі проведення політичної консолідації. В. Ющенко повідомив, що у нього відбулася зустріч з Прем’єр-міністром України В. Януковичем, і найближчим часом планується ще одна.
В. Ющенко вважає, що Верховна Рада могла б створити парламентську модель виходу з кризи влади. Коментуючи недавній вихід із його фракції двох народних депутатів, В. Ющенко сказав: «На жаль, ми свідки тих явищ, коли люди відходять під політичним, бізнесовим чи іншим тиском». Відкрито кримінальні справи і здійснюється тиск з боку різних структур влади. Зокрема, шість кримінальних справ порушено щодо бізнес-структур члена фракції «Наша Україна» Петра Порошенка.
Піддиванні мемуари
Народний депутат України Григорій Омельченко презентував у Києві книгу колишнього офіцера Держохорони Миколи Мельниченка «Хто є хто. На дивані Президента Кучми».
У виданні подано роздруківки начебто розмов Леоніда Кучми з політиками, бізнесменами, журналістами. Книгу, в якій 120 сторінок, видано тиражем 60 тисяч примірників, як зазначено на титульній сторінці, — в Києві. Однак будь-яких видавничих атрибутів та прізвищ відповідальних за оформлення і друк книги немає.
Г. Омельченко заявив, що нині М. Мельниченко працює над продовженням цієї книги. За словами депутата, колишній держохоронець мав бажання бути присутнім на презентації книги в Києві, однак він заборонив це робити, бо нема можливості гарантувати йому особисту безпеку.