Сердечно вітаю вас з початком роботи першої сесії Конгресу та Днем місцевого самоврядування.
Утворення Конгресу місцевих та регіональних влад України є, безперечно, новим кроком в утвердженні та розвитку місцевого самоврядування, важливою складовою реформування державного устрою.
Дуже важливо, що об’єднання стало результатом ініціативи, яка вийшла знизу, від самоврядних громад, від сільських, селищних, міських, обласних рад, що дедалі впевненіше діють на своїй території як справжні господарі. Конгрес своєю діяльністю сприятиме подальшому підвищенню ролі місцевих рад, стане ефективним механізмом співпраці з органами державної влади.
Сьогодні місцеве самоврядування спирається на солідну законодавчу базу. Верховна Рада України працює над новими законопроектами, які розширюють можливості самоврядних органів, посилюють їх практичну здатність вирішувати життєві питання територіальних громад, активно залучати громадян до участі в управлінні місцевими і державними справами. Своє завдання народні депутати вбачають у тому, щоб не лише вдосконалювати чинні закони і приймати нові, а й добиватися їх послідовної реалізації на ділі.
Найголовніше зараз — забезпечити загальне усвідомлення того, що розвиток місцевого самоврядування — це пріоритетний напрям розбудови України як демократичної правової держави, формування громадянського суспільства, неодмінна умова динамічного соціально-економічного і культурного розвитку сіл, селищ, міст, районів і регіонів, органічного входження України до європейської і світової спільноти.
Бажаю сесії успішної роботи, а всім вам — щастя, добра і благополуччя.
Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН.