Члени Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності обговорили на науково-практичній конференції «Захист прав кредиторів: проблеми та шляхи вирішення» підготовлений народними депутатами проект закону «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень».

За словами голови комітету Сергія Буряка, цей законодавчий акт було розроблено з метою зменшення вартості кредитних ресурсів, сприяння розвиткові фінансового і торговельного кредитування суб’єктів підприємницької діяльності, захисту законних прав та інтересів українських та іноземних інвесторів.

Законопроект, зокрема, передбачає створення повноцінного реєстру обтяжень майна для надання найповнішої інформації кредиторам та інвесторам стосовно майнового становища боржників для вивчення можливості їх подальшого кредитування; створення прозорої та чіткої системи черговості пріоритетів кредиторів у разі задоволення їх вимог за рахунок реалізації майна боржників, яке було надано кредиторам як забезпечення; створення дійового механізму позасудового задоволення вимог кредиторів тощо. Документ також передбачає процедуру забезпечувального обтяження, що передбачає не тільки заставу, а й інші види забезпечувальних прав на майно, що широко застосовуються в розвинених країнах світу.

Як наголошували народні депутати, створення Державного реєстру обтяжень майна дасть змогу значно здешевити вартість фінансових та торговельних кредитних ресурсів для національних товаровиробників та інших суб’єктів господарської діяльності, повідомляє Інформуправління ВР.