Розкувати ініціативу громадян означає підняти роль місцевого самоврядування. Таку думку висловив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час вручення нагород парламенту сільським і міським головам, депутатам представницьких органів місцевого самоврядування. На його думку, саме до них ідуть громадяни зі своїми проблемами, болями і надіями.

Власне, тому місцеве самоврядування треба наповнити реальним змістом. Адже поки що розпоряджаються і комунальною власністю, і фінансами органи виконавчої влади. Володимир Литвин повідомив, що Комітет ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розробив концептуальні засади змін до Закону «Про місцеве самоврядування» і невдовзі їх розглянуть народні депутати. Водночас глава парламенту вважає, що не варто поспішати з адміністративно-територіальною реформою. Він переконаний, що потрібний продуманий план таких перетворень. Бо «будь-яка революція відкидає суспільство на багато років назад».
Голова Верховної Ради вважає також, що уряд має відшукати можливості наповнення доходної частини бюджету-2003, а не прагнути до зниження закладених цифр. Тим паче що сьогодні потрібно піднімати рівень життя наших співгромадян.
Володимир Литвин вручив почесні грамоти і грамоти Верховної Ради Миколі Горчинському, Заборольському сільському голові Луцького району Волинської області, Валентині Книш, Михайлюцькому сільському голові Шепетівського району Хмельницької області, Олені Киркач, Билбасівському селищному голові Слов’янського району Донецької області, Володимиру Шумилкіну, Харківському міському голові, головам Київської, Кіровоградської та Запорізької облрад Миколі Баранюку, Василю Сибірцеву та Володимиру Березовському, іншим представникам місцевого самоврядування.
Як підкреслив голова Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко, знаменно, що нагородження відбулося напередодні чергової річниці Дня місцевого самоврядування.