Після формування нового уряду розпочався другий етап нової «оксамитової революції»: планується перерозподіл комітетів Верховної Ради. Усі керівні крісла в парламентських комітетах — і не тільки голів, а також їхніх заступників — очевидно, перерозподілять лише між дев’ятьма фракціями і групами.

За попередніми (поки що лише кулуарними) даними, на посаду голови Комітету ВР із питань економічної політики та управління народним господарством, власності та інвестицій буде запропоновано Григорія Дашутіна (фракція партій ППУ і «Трудова Україна»); Комітет з питань промислової політики і підприємництва очолить Нестор Шуфрич (СДПУ (о); аграрний — Михайло Гладій (АПУ); у закордонних справах — Ігор Шаров (ППУ і «Трудова Україна»); екологічний комітет — Геннадій Руденко (фракція СДПУ (о); Комітет із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — Валерій Євдокимов (фракція СДПУ (о); з питань боротьби з оргзлочинністю та корупцією — Олександр Бандурка («Демократичні ініціативи»); з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства — Тетяна Бахтєєва («Регіони України»); з питань молодіжної політики, фізкультури, спорту і туризму — Сергій Бубка (ППУ і «Трудова Україна»); культури і духовності — Михайло Поплавський (ППУ і «Трудова Україна»); оборонний комітет — Борис Андресюк (СДПУ (о); регламентний — Василь Гаврилюк («Народовладдя»); свободи слова та інформації — Іван Курас (ППУ і «Трудова Україна»); з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин — Іштван Гайдош (СДПУ (о); у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів — Василь Надрага («Народний вибір»); з питань європейської інтеграції — Олег Зарубінський (НДП).

Посади голів парламентських комітетів можуть посісти й троє колишніх опозиціонерів, котрі нині влилися у «більшовицькі» лави. Екс-БЮТівців, а нині позафраційних, Василя Онопенка та Петра Толочка висуватимуть на посади відповідно голів правового комітету та з питань освіти і науки. Втім, ситуація з Василем Онопенком, нинішнім главою Комітету ВР із питань правової політики, досить заплутана — його обрано суддею Верховного Суду України, тож він має визначитися між депутатським мандатом та суддівською мантією. Збереже свою нинішню посаду — голови Комітету з питань соціальної політики та праці — й колишній член фракції комуністів Василь Хара, адже він нині увійшов до фракції «Регіони України».

Залишаться у своїх кріслах і нинішні глави парламентських комітетів із питань фінансів і банківської діяльності Сергій Буряк (ППУ і «Трудова Україна»); паливно-енергетичного — Андрій Клюєв («Регіони України»); будівництва, транспорту і зв’язку — Валерій Пустовойтенко (НДП). На посаду голови Спеціальної контрольної комісії ВР із питань приватизації пропонуватимуть кандидатуру Людмили Кириченко («Регіони України»).

Каменем спотикання став бюджетний комітет. На нього претендують дві депутатські групи, котрі не отримали жодної посади в новому коаліційному уряді, — «Демократичні ініціативи» та «Народний вибір». Але, щоб не ламати списи, координаційна рада парламентської більшості доручила лідерам цих депутатських груп Степанові Гавришу та Миколі Гапочці вирішити самим, чий представник очолить «найпопулярніший» бюджетний комітет.

Отже, вже 12 грудня, у день голосування у парламенті, парламентські комітети та спеціальну комісію може бути перерозподілено лише між «більшовиками». Досі представники опозиційних фракцій очолювали 19 комітетів і комісію. Керівництво парламенту цю ідею не схвалює. «Наша пісня гарна й нова, починаймо її знову, — так прокоментував наміри парламентської більшості Перший заступник Голови Верховної Ради Геннадій Васильєв. —Нині потрібно не порушувати ці питання, а працювати». А опозиція за всім цим поки що лише мовчки спостерігає.