Міністр юстиції О. Лавринович вважає постанову Верховної Ради про прийняття Держбюджету на 2003 рік у другому читанні такою, що суперечить Конституції України та процесуальним нормам Бюджетного кодексу і закликає парламент скасувати це рішення. Про це йшлося в матеріалі «Мін’юст закликає до скасування» («ГУ», 28 листопада 2002 року).
Цю заяву міністра коментує член бюджетного комітету, один із розробників Бюджетного кодексу, народний депутат Євген ЖОВТЯК:
— З розповсюдженого прес-службою Мін’юсту коментарю випливає, що роль Верховної Ради зводиться до безальтернативного голосування за проект, поданий Кабінетом Міністрів України на друге читання. А насправді п. 1 статті 43 Бюджетного кодексу передбачає розгляд у другому читанні «висновків Комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо розгляду проекту закону про Державний бюджет України у другому читанні, в тому числі щодо врахування Кабінетом Міністрів України бюджетних висновків Верховної Ради України при підготовці проекту закону про Державний бюджет України до другого читання».
Тому трактування Міністром юстиції абз. 2 п. 2 ст.43 про «постатейне голосування проекту закону про державний бюджет України, поданого Кабінетом Міністрів України на друге читання» як обов’язкове безальтернативне затвердження статей проекту закону про бюджет у варіанті Кабміну має вигляд щонайменше дивний. До речі, голосування з проекту закону, поданого Кабінетом Міністрів, відбулося і набрало «аж» п’ять голосів. Після цього голосувалися пропозиції бюджетного комітету, згідно з якими деякі статті проекту затверджено в редакції другого читання, запропонованого Кабінетом Міністрів, інші — в редакції, прийнятій Верховною Радою України у першому читанні. Частину статей перенесено на третє читання.