У відносно теплому листопаді в помешканнях багатьох наших співвітчизників було холодніше, ніж за вікнами. Це засвідчили повідомлення наших власних кореспондентів з областей, які друкувалися в «Голосі України»  12, 15 і 21 листопада ц. р. під заголовком-рубрикою «Чи зігріті ви, люди?» На запропонованій вам, шановні читачі, сторінці ще кілька таких невеселих звісток. Вони ще й ще раз свідчать, як багато нашого люду мерзне. Вже мерзне. Ще до початку справжньої зими. Де вихід? Як випливає з наведених і попередніх повідомлень наших власкорів, його шукають на місцях. По-різному. Та докладніше про це — у нашій післямові.

Іван ГУДЗОВАТИЙ із Закарпатської області:

Опалювальний сезон на Закарпатті нинішньої осені розпочався десь на два тижні пізніше, ніж завжди. І не лише тому, що температура повітря, за винятком гірських районів, ще й донині нижче нуля не опускалася. Найбільше клопоту завдають доведені до ручки низькопродуктивні котельні, діряві тепломережі та борги за спожитий газ. Вони перевищили 42 мільйони гривень, 33 з яких — «частка» населення. Лише завдяки клопотанню голови облдержадміністрації Івана Різака, адресованому центральним органам влади, дозвіл на споживання газу отримано. Проте якщо борги не буде погашено, реальною стане загроза відключення котелень від газопостачання. Тим часом область щодня недоплачує за спожитий газ 114 тисяч гривень.

За словами заступника голови облдержадміністрації Юрія Чомоляка, в Ужгороді тепло ще не подали до п’яти багатоповерхівок. У Мукачевому без опалення залишається 30 будинків. Чимало проблем через відомче підпорядкування котелень у Чопі. Ті, які належать залізниці, ще не цілком підготовлені до зими, нема й лімітів на газ. Без тепла залишається два будинки. Для гірського Рахова хронічною «болячкою» є котельня картонної фабрики, яка колись гріла ледь не все місто. Котельня, коефіцієнт корисної дії якої лише 20—25 відсотків, працює на рідкому паливі. Його запасу вистачить лише на місяць.

Стосовно обласного центру, то Ужгород сидить лише на одній, і то старезній, ледь не аварійній, газовій трубі. Друга нитка газопроводу ще не готова.

Щодо об’єктів соціальної сфери, то вони теплом забезпечені, бо здебільшого переведені на автономне опалення, і від малопродуктивних центральних котелень не залежать. На автономне опалення переходить дедалі більше споживачів. І це вигідно, бо кошти, затрачені для цього, окуповуються за два-три роки. Чимало мешканців багатоповерхівок мають у своїх квартирах газові конвектори та інші енергозбережні нагрівні прилади і від послуг центральних котелень відмовляються.

— Ми запропонували закарпатським банкірам профінансувати облаштування так званих дахових котелень та встановлення лічильників, і вони готові надати десятивідсоткові кредити, — додав Юрій Чомоляк. — Адже старі котельні-монстри здебільшого гріють атмосферу. А це надто дорога розкіш.

У Мукачевому, через несправність внутрібудинкових тепломереж, імовірно, без центрального опалення цієї зими будуть сім будинків, у яких мешкає 120 сімей. 

Алла Брусилова з Херсонської області:

Херсонські газети густо зарясніли оголошеннями: «Продам батареї опалювальні б/в». Джерело тепла в квартирах багатьом мешканцям стало непотрібне, тож його вирізають і продають.

Усупереч запевненням влади про «налагодження процесу», він досі не дійшов до всіх домівок. Не чекаючи допомоги від комунальників, населення розв’язує проблему самотужки. Порятунок люди знаходять у газових конвекторах, котрі під’єднують до квартирної мережі. «Винахід» має й зворотний бік — при зниженні градусів за вікном вогонь у газових плитах ледь жевріє.

Віктор ХОМЕНКО з Криму:

У Криму опалюють пологові будинки, лікарні, дитсадки. В Сімферополі почали обігрівати 315 житлових будинків, борги яких не перевищують 300 грн. Є будинки з боргами понад 400 тисяч гривень, таких більше 200. В них у конкретних боржників почали відрізати батареї. Опалювальний сезон не почався для сімферопольської СШ № 61.

У Феодосії з 24 шкіл опалюється лише три. На 100 відсотків опалюються школи Красноперекопського, Красногвардійського, Кіровського, Первомайського і Роздольненського районів. Сьогодні опалюються всі десять кримських інтернатів, однак тут є проблеми з теплим одягом і харчуванням, загальна заборгованість за яке становить півмільйона гривень.

Почастішали відключення електроенергії, споживання якої збільшується пропорційно до температури похолодання. Як і минулої холодної осені, жителі почали обігріватися електроприладами і газом. У результаті побільшало пожеж. Нині за добу їх виникає не менше десятка, чимало з них не обходиться без жертв.

Керч перейшла на графік аварійного відключення електроенергії з 1 листопада. Він розрахований на 30 МВт за ліміту 35 МВт. Нині тут ранкове споживання —45 МВт, вечірнє — 50. Район заводу «Затока» від’єднують з 9-ї ранку до 12-ї години, залізорудного комбінату — з 14-ї до 22-ї. За непроплату вже відключено 10 тисяч споживачів.

Борг населення за минулу зиму досяг 37 млн. грн., а разом з попередніми роками — 90 мільйонів. Свого, кримського, газу в Глібівському підземному сховищі заготовили рекордну кількість — 620 млн. кубометрів. Та «Чорноморнафтогаз» заявив, що зможе відпускати його по 3 млн. кубометрів і забезпечувати 35 відсотків від потреби півострова тільки після розрахунку з ним боржників, найбільші з яких — Сімферополь, Євпаторія, Джанкой, Феодосія і Ялта.

Влада оголосити початок опалювального сезону не поспішає. Тож однаково мерзнуть і ті, хто платить справно, і хронічні боржники.

На покриття витрат з надання населенню пільг і субсидій електро-, газо- і водопостачання Крим отримав додаткові 8,5 млн. грн. з держбюджету. Складніше справи з твердим паливом — на сьогодні заборгованість у субсидіях на вугілля становить на півострові півтора мільйона гривень. Пільговики забезпечені твердим паливом тільки на 42 відсотки. На покриття заборгованості за вже відпущене вугілля і отримання твердого палива для малозабезпечених і ветеранів потрібно ще 5,5 мільйона гривень.

Віктор Скрипник з Вінницької області:

Вінницька обласна державна адміністрація звернулася до виконавчої служби управління юстиції з проханням здійснити «показові процедури опису та продажу майна злісних неплатників за комунальні послуги». Про це повідомив заступник голови адміністрації Валерій Коровій на нараді з керівниками комунальних служб області, уточнивши, що мова не йде про тих, у кого борг із квартплати склався через об’єктивні причини — невиплату зарплати і т. д.

Станом на 1 листопада менше половини власників квартир оплатили комунальні послуги. В окремих випадках сума боргу сягає більше чотирьох тисяч гривень. У місцевих судах області розглядаються позови до 13 тисяч квартироборжників. Однак навіть прийняті судом рішення не дають позитивних результатів. Список двадцяти найбільших боржників уже передано до виконавчої служби. Її працівники завітають до них у супроводі представників ЖЕКу, громадськості, журналістів.

Віра ШПИЛЬОВА з Хмельницької області:

Староушицький обласний дитячий санаторій, що в Кам’янець-Подільському районі, може втратити свою майже піввікову славу чудового лікувального закладу. Всі зусилля медперсоналу поставити на ноги дітей з кардіоревматологічними та ортопедичними порушеннями зводяться нанівець низькою температурою в палатах. Процедурні кабінети ще сяк-так обігріваються електрокамінами, але їх катастрофічно бракує і вони часто виходять з ладу. Стовпчик термометра не піднімається вище 11—13 градусів.

До слова, таких санаторіїв в Україні одиниці — в Полтаві, Маріуполі, Євпаторії. Попит на путівки до Старої Ушиці, в її соснове царство, завжди високий. По путівки черга. Щомісяця заклад раніше приймав 200 дітей, тепер — 100. Але листопадовий заїзд, намерзнувшись, може роз’їхатися не пролікувавшись: щоб не вхопити застуду.