Післямова-нагадування новому урядові
Отже, «зігріти» людей в декотрих областях вирішили шляхом судових позовів до тих, хто не сплатив за спожите тепло. А у Вінницькій області пішли далі: облдержадміністрація має намір здійснити «показові процедури опису та продажу майна злісних неплатників за комунальні послуги».
Це заходи влади. Але, як підтверджують повідомлення наших власкорів, наш не лише терплячий, а й досить винахідливий люд і сам придумує, як зігрітися, не змерзнути. Нагадаю один із способів, про який сповістила Олександра Юркова з Рівненської області. Там у житлових будинках окремих райцентрів «уже три роки поспіль рятуються від холоду хто як може: мурують грубки, встановлюють котли, буржуйки, виводячи димоходи просто на вулицю».
А, як уже повідомлялося в нашій газеті, інакше вчинили у Чернігові, де враз без тепла і струму залишилося понад 160 багатоповерхових житлових будинків. Сталося це, коли «Чернігівобленерго» від’єднало за борги від електроживлення більш як десять котелень «Облтеплокомуненерго». Обурені чернігівці, 80 відсотків з яких не мали боргів перед енергетиками, не встановлювали буржуйки й груби, а вийшли на вулицю, паралізувавши рух електротранспорту. Міська влада негайно відреагувала. Електропостачання відновили, а місцева прокуратура має зробити свої висновки.
Щоб усюди було тепло і людям не доводилося вдаватися до подібних дій, Верховна Рада України постановою від 22 жовтня ц. р. видала кращий рецепт тодішньому уряду. Вона, зокрема, запропонувала Кабінету Міністрів «за рахунок коштів державного бюджету надати фінансову допомогу підприємствам-виробникам теплової енергії з метою негайного включення їх у роботу по забезпеченню теплом усіх житлових будинків, закладів освіти, охорони здоров’я, культури та інших бюджетних установ і організацій». А вже тоді «вжити додаткових заходів щодо забезпечення сплати споживачами боргів перед підприємствами-теплопостачальниками за спожиту раніше теплову енергію».
І ще одне: «Проаналізувати структуру діючих тарифів на послуги із забезпечення населення та соціальних об’єктів бюджетної сфери теплом і привести їх до економічно обгрунтованих рівнів».
Невже Кабінету Міністрів і місцевим органам влади тут щось незрозуміло написано? Щоправда, це адресувалося уряду Анатолія Кінаха. Тепер складається парадоксальна ситуація. Новим урядовцям, на чолі з вихідцем із теплоносного Донбасу Віктором Януковичем, є підстави виправдовуватися, мовляв, ми не винні, це вони готували країну до зими, з них і питайте.
Ні ж бо! Зазнав змін Кабінет Міністрів. Але керівники теплопостачальних служб залишаються на місцях. Їм і зустрічати зиму, яка ще навіть двері по-справжньому не відчиняла, а лише легенько, нагадуючи про себе, постукала в шибку. І грип, до речі, покликала...
Тож усім, від кого залежить теплопостачання, не слід вдаватися до відмежувань, кивань тощо. Новому, вже коаліційному, урядові, певно, треба негайно братися за кермо. А за інструкцію варто взяти згадану постанову Верховної Ради, яка має бути в Кабінеті Міністрів і, між іншим, надрукована в «Голосі України»  5 листопада та й досі залишається в силі. Бо згідно з нею Кабінет Міністрів має поінформувати Верховну Раду про її виконання. Цікаво буде всім нам це почути.