Останнім часом дещо стихли дебати про розгул піратства та застосування США, у зв’язку з цим, санкцій до України.
Це не означає, що наша країна «вилікувалася» від тяжкого недугу — піратства. Однак останнім часом зроблено істотні кроки у створенні правового поля у сфері виробництва та розповсюдження дисків для лазерних систем зчитування. Прийняття в січні ц. р. Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування» вирішило проблему законодавчого врегулювання питання захисту інтелектуальної власності у виробництві і розповсюдженні CD.
Раніше імпорт та експорт дисків супроводжувалися обов’язковим нанесенням на кожний примірник спеціальних марок, але їх виготовлення було практично безконтрольне. Чинне законодавство мало певні прогалини, що стосувалися саме виробництва дисків. Тому й було прийнято окремий закон. Ним введено принципово нові положення, що передбачають ліцензування виробництва, експорту та імпорту дисків, необхідність отримання дозволу правовласника для виробництва дисків, що містять об’єкти авторського права і/або суміжних прав, надання виробнику дисків спеціального ідентифікаційного коду (SІD-коду), посилення державного контролю та відповідальності за правопорушення у цій сфері тощо. Нововведенням є і створення підрозділу державних інспекторів з питань інтелектуальної власності.
Водночас однією з перепон на шляху продажу піратських дисків в Україні стало маркування примірників аудіовізуальних творів і фонограм контрольними марками перед їх розповсюдженням (оптовою та роздрібною торгівлею, імпортом, експортом). Для запобігання підробки або протиправного використання контрольних марок змінено їх форму та зміст, з’явилися додаткові ступені захисту. Зокрема, на кожну контрольну марку спеціальним способом наноситься інформація, що ідентифікує її з відповідним примірником аудіовізуального твору чи фонограми. Тож споживач може впевнитися в правомірності розповсюдження того чи іншого примірника, звіривши інформацію на контрольній марці і зміст творів, що містить диск. Крім того, нововведення полегшило роботу контрольним органам з виявлення піратських копій.
Отже, в Україні є законодавче підгрунтя для здійснення заходів, спрямованих на посилення боротьби з піратством. Останнім часом відповідні державні структури припинили та відвернули низку порушень у сфері авторського права і суміжних прав.
Так, за інформацією МВС України, у поточному році перевірено більш як 10 тис. суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері інтелектуальної власності. Порушено 336 кримінальних справ, з яких 247 — безпосередньо за порушення авторських прав (у 2000 році було виявлено лише 19 таких злочинів, а торік —116). Складено 3 035 адміністративних протоколів. У правопорушників вилучено майже 443 тис. контрафактних примірників аудіовізуальних творів та фонограм вартістю понад 5 млн. грн., на порушників накладено штрафів на суму 411 тис. грн. Припинено незаконну діяльність 116 «підпільних» цехів з виробництва контрафактної продукції. За даними Державної митної служби України, лише протягом серпня вилучено 22160 дисків, незаконно  переміщуваних через митний кордон держави, а з початку року — 40990.
До речі, в Україні видано ліцензії на виробництво дисків лише трьом підприємствам.
Валентина ТРОЦЬКА,головний спеціаліст управління  авторських і суміжних прав  Держдепартаменту  інтелектуальної власності.