Збалансувати владу між центром і регіонами і провести такий самий баланс на верхньому щаблі влади — така ідея повинна лягти в проект нової Конституції України. Про це йшлося під час наради Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка із керівниками Донецької, Луганської та Харківської областей, органів місцевого самоврядування та силових органів, а також із представниками бізнесу в Донецьку.

Інститут обласних державних адміністрацій голова уряду назвав «рудиментом, який повинен бути ліквідований». «Ми вважаємо за необхідне передати повноваження із управління відповідними територіями на місця. Обласна рада обирає власний виконком, і до виконавчого комітету кожного регіону переходять усі фінансові, економічні, адміністративні та інші повноваження, щоб контролювати відповідні території, щоб дати можливість цим територіям залучати інвестиції й отримувати доходи для кожної області через змінений Бюджетний кодекс», — сказав А. Яценюк.

Прем’єр наголосив, що в рамках підготовки змін до Конституції потрібно врегулювати повноваження між президентом і парламентом. «Наприклад, внесення членів уряду до парламенту для призначення — це неприродна функція. Вона повинна бути забрана у Президента. Але при цьому він повинен отримати додаткові важелі впливу лише з однією метою — збалансувати владу в країні», — додав очільник уряду.

На думку А. Яценюка, парламент як представницький і законодавчий орган країни має стати одним із потужних інструментів народного волевиявлення. А кожен депутат — мати права й повноваження для того, щоб досягти результатів для свого регіону на законодавчому рівні.

«Внесення змін до Конституції, принаймні перший етап, потрібно зробити до президентських виборів. Тому що в Україні є дуже погана традиція: кожен президент потім починає переписувати під себе Конституцію. І ніхто не хоче позбавлятися повноважень. Тому наша політична позиція наступна. До моменту виборів країна повинна знати, з якими повноваженнями буде новообраний президент, з якими повноваженнями будуть місцеві органи влади, з якими повноваженнями буде прокурор, інші органи державної влади. І ми сьогодні здатні в найкоротший термін це зробити. До президентських виборів бачу реальність, що ми зможемо відправити до Венеціанської комісії проект нової Конституції України. Це наша політична відповідальність і відповідальність перед народом України, якщо ми не поговорити, а зробити зібралися», — сказав Прем’єр-міністр.

Нарада проходила у приміщенні Донецької торгово-промислової палати. За кілька кілометрів від будівлі, біля обласної державної адміністрації, тривала акція протесту проросійських активістів, які в неділю захопили будівлю і спорудили барикади. Під час обговорення керівники Донецька, Луганська і Харкова зазначили, що не схвалюють захоплення будівель, зброї та інші силові методи протестувальників, але вважають, що влада повинна дослухатися до вимог людей.

«Більшість людей, які вимагають федералізації і референдуму, насправді хочуть гарантій їх інтересів у гуманітарній та економічній сфері. При цьому люди готові відмовитися від цих понять на користь децентралізації і прийняття нової Конституції, де будуть закріплені їхні права на використання російської мови, повноваження місцевої влади і принцип зміни керування регіонами», — сказав донецький міський голова Олександр Лук’янченко. Він вважає, що проведення референдуму — «це вже не просто риторика проросійських мітингувальників. Це критерій перемоги чи поразки для набагато більш поміркованих мешканців регіону».

Представники місцевої влади порушували питання проведення референдуму чи опитування із питань, які хвилюють мешканців регіонів. Арсеній Яценюк підтримав ідею: на його думку, парламент повинен доопрацювати закон про загальноукраїнський референдум і прийняти закон про місцевий референдум, на який виноситимуть питання, що стосуються компетенції місцевих громад.

Відповідаючи на запитання журналістів про варіанти звільнення захоплених адмінбудівель у Донецьку та Луганську, прем’єр заявив: «Я проти будь-яких силових сценаріїв і тому закликаю людей здати зброю і вийти із незаконно захоплених приміщень». На уточнююче запитання, до якої межі триватимуть переговори, очільник уряду пояснив: «Усьому завжди є межа. Тому потрібно зробити все для того, щоб ті особи, які захопили приміщення і перебувають зі зброєю, вийшли з цих приміщень без силових операцій. І такі можливості у них сьогодні є».

За воротами будівлі, де проходила нарада, можна було помітити два альтернативні пікети: троє молодих людей із українським прапором та близько десятка осіб із георгіївськими стрічками та символікою руху «Донецька республіка».

Ані з проукраїнськими, ані з проросійськими активістами очільник уряду не зустрівся, а одразу після завершення наради поїхав до Дніпропетровська.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, голова Донецької обласної держадміністрації Сергій Тарута.

Фото з сайту http://www.kmu.gov.ua/