Про це та інші факти діяльності прокуратури Львівської області нам повідомив прокурор області Богдан Ринажевський, який наголосив, що подальше поліпшення роботи прокуратури полягає в удосконаленні принципів формування фахового рівня прокурорсько-слідчих працівників, переорієнтуванні його в контексті вимог нового законодавства, підвищенні ефективності планування роботи з огляду на проблеми регіону.
Найважливіше завдання, яке стоїть перед прокуратурою області, — державний захист прав, свобод та законних інтересів громадян, а також суспільних інтересів, запобігання злочинним проявам та правопорушенням, утвердження режиму законності в діяльності органів влади та посадових осіб, забезпечення конституційного правопорядку.
Проте на сьогодні нас не задовольняє робота із розкриття і розслідування умисних убивств. Також непокоїть порушення чинного законодавства в діяльності органів внутрішніх справ. У полі нашого зору постійно перебуває і додержання законодавства органами Служби безпеки України, Державної митної служби та прикордонної охорони. Зокрема, не задовольняє стан законності на митних переходах області, особливо у частині протидії контрабанді та нелегальній міграції. Як непросту можна охарактеризувати і сьогоднішню криміногенну ситуацію у Львівській області.
Незважаючи на деяке зменшення кількості зареєстрованих злочинів (з 14910 в 2001 році до 14374 нинішнього року) і нерозкритих злочинів (з 2955 до 2691), що становить 8,9 відсотка, нас продовжує турбувати зростання тяжких та особливо тяжких злочинів, зокрема умисних вбивств, тяжких тілесних ушкоджень, вимагань, крадіжок.
Безперечно, результати роботи прокуратури області не дають підстав для самозаспокоєння, адже нам є ще над чим працювати і насамперед — у сфері нагляду за додержанням законодавства в банківській, зовнішньоекономічній діяльності, посилення потребує нагляд за додержанням законів про приватизацію, про податки.
Ми і надалі вживатимемо всіх необхідних заходів для здобуття та утримання передових позицій в роботі, продовжуватимемо оптимізацію стилю і форм роботи.
Розмову вів Василь ТАРЧИНЕЦЬ, заслужений журналіст України.