Луганська обласна рада вимагає від центральної влади не допустити кровопролиття в Луганську і скасувати антитерористичну операцію проти людей, що захопили будівлю управління СБУ. Про це йдеться в заяві президії Луганської обласної ради. Крім цього, облрада вимагає прийняти закон про амністію для бійців спецпідрозділів «Беркут», «Альфа» та внутрішніх військ, а також для учасників протестних акцій і захоплень адміністративних будівель у східних областях з наступним їх роззброєнням. Також депутати наполягають на проведенні всеукраїнського референдуму про федеративний устрій України з гарантованим збереженням її територіальної цілісності та законодавчо закріпити статус російської мови в Україні як другої державної.

«Україна повинна стати країною, де взаємини між мешканцями різних регіонів будуються на взаємоповазі, а не на спробах підкорити собі когось або насильно нав’язати іншим свої цінності. Країною, де комфортно й безпечно почувається кожен громадянин, незалежно від того, яку мова він вважає рідною, до якої церкви ходить і за кого голосує на виборах», — зазначається в заяві.

А тим часом на відрізку вул. Радянської біля захопленої будівлі СБУ триває укріплення позицій. У п’ятницю з ранку в центрі Луганська почалася справжня заметіль і значно похолодало. Із двох боків барикад на пропускних пунктах постійно чергують активісти. У людей, які викликають підозру або занадто молоді, перевіряють паспорти. По периметру захопленої території та у прилеглих дворах також розосереджені групи людей, які стежать за пересуванням оточуючих. Щохвилини протестанти очікують провокацій і штурму. В останні дні в Інтернеті поширилася інформація про те, що в Ровеньках «люди на БТРах захопили склад динаміту однієї із місцевих шахт». Це приписують захопникам будівлі. Однак міліція спростувала такі чутки. За її інформацією, цього динамітного складу не існує вже сім років. Проте для перевірки розповсюджуваної інформації на місце знаходження колишнього динамітного складу виїжджав начальник Ровеньківського МВ ГУМВС України в Луганській області полковник міліції Олександр Швидкий, який повідомив, що в районі знаходження колишнього динамітного складу «навіть немає слідів від якої-небудь техніки».

Фото автора.

Мітингувальники ховаються від негоди під спорудженими тентами.