Парламентські слухання з питань свободи слова, які мають відбутися у Верховній Раді 4 грудня, повинні стати не лише трибуною для емоційних політичних виступів, а й сприяти вдосконаленню законодавства, яке унеможливлювало б політичну цензуру та сприяло розвитку інформаційної сфери в Україні. На цьому наголосив під час зустрічі з керівниками найвпливовіших вітчизняних ЗМІ заступник Голови Верховної Ради України Олександр Зінченко.

Він запевняє, що процес підготовки і сам захід буде «максимально прозорий і відкритий». Можливість виступити з парламентської трибуни отримають представники різних політичних сил, центральних і регіональних ЗМІ та журналістських організацій. Слухання триватимуть чотири години, і можливість вийти на парламентську трибуну отримають 25 осіб. Заявки ще приймаються, однак, оскільки час проведення слухань обмежений, бажаючим узяти участь у дискусії треба визначити заздалегідь, кому делегувати право виступу. Оргкомітет готовий надати можливість для виступу і представнику страйкому журналістів (хоча, за словами О. Зінченка, таких заявок іще не надійшло).
«Головне — зробити, щоб парламентські слухання були ефективні, — наголошує О. Зінченко. — Не просто констатувати загальну складність проблем і прийняти суто політичну постанову, а вийти на конкретні формулювання та законопроекти». Скажімо, як торік, коли за підсумками парламентських слухань ще попередній склад Верховної Ради прийняв поправки до 17 законів у інформаційній сфері. З таким підходом до парламентських слухань погодилася більшість керівників провідних ЗМІ під час зустрічі з керівництвом парламенту. Однак до 4 грудня, вочевидь, буде запропоновано кілька альтернативних проектів рішень.