Під час засідання Парламентської асамблеї Ради Європи за резолюцію, в якій жорстко засуджується анексія Криму з боку Росії, проголосували 154 члени. Про це, підбиваючи підсумки квітневої частини цьогорічної сесії ПАРЄ, під час брифінгу розповіла народний депутат від фракції «УДАР» Ірина Геращенко.

За її словами, у резолюції чітко зазначається, що Україна має легітимну владу, зокрема, велика роль відводиться парламенту для стабілізації ситуації в країні. Також ПАРЄ заявляє, що Російська Федерація в односторонньому порядку розірвала харківські угоди, тому повинна негайно вивести свій Чорноморський флот із Севастополя.

Парламентарій підкреслила, що делегацію РФ не лише позбавили права голосу в цій організації до січня 2015 року, а й права брати участь в моніторингових та спостережних місіях, а також в обранні керівних органів ПА, суддів Європейського суду з прав людини.

Крім того, за її словами, буде створено спеціальну комісію, яка розглядатиме питання порушення територіальної цілісності і агресивної поведінки РФ не лише стосовно України, але й Грузії та Молдови.

«Ця резолюція — серйозний міжнародний ляпас режиму Путіна. Депутати парламентів європейських країн жорстко засуджують те, що РФ є світовим агресором», — зазначила народний обранець. І. Геращенко також зауважила, що ПАРЄ звертає увагу нашого парламенту на необхідність конституційної реформи, важливість врахування позиції ОБСЄ і Венеціанської комісії з її вдосконалення.