У процесі підготовки найважливішого фінансового документа країни — бюджету на 2003 рік — до профільного комітету Верховної Ради надійшло 2059 пропозицій. За середньоарифметичного підрахунку — не припадає і п’яти на одного парламентарія. Народний депутат від Білозерського і Комсомольського районів Херсона подав до комітету 14 пропозицій.
— Володимире Анатолійовичу, ваша діяльність в окрузі завжди насичена: зустрічі з виборцями, представниками влади, участь у роботі сесії Херсонської міськради. Яку мету собі ставите?
— Мета одна: максимально володіти інформацією про проблеми і ситуації на місцях. Тим паче що нині надзвичайно відповідальний період — прийняття бюджету. І як депутат, і як заступник голови комітету з економполітики головним вважаю розв’язання питань, покликаних сприяти економічному розвитку області. Прикро, але факт: Херсонщина залишається чи не найбіднішою серед областей — за офіційного рівня бідності у країні 14,9 відсотка в нашій області цей показник у два з половиною разу вищий — 36 відсотків.
— Що вдалося зробити за час роботи в парламенті, щоб цей показник знизити?
— На підставі аналізу економічного стану міста і області спільно з держадміністраціями, радами, керівниками підприємств, громадськими організаціями до проекту державного бюджету було напрацьовано пропозиції, що стосувалися області. Назву лише деякі з них: субвенції на виробництво комбайна «Славутич», на перебудову доку № 01346 заводу «Паллада», на приватизацію суднобудівного заводу; пропозиція про виділення 5,7 млн. грн. для субсидій і пільг ветеранам на придбання газу і палива; 1,5 млн. — для допомоги сім’ям з дітьми, інвалідам, 13 млн. — на спорудження онкодиспансеру; 7,8 млн. — на житло для відселених із будинків гнучкої конструкції.
Водночас спільними зусиллями депутати-херсонці — Ніколаєнко, Самойлик, Оржаховський, Баграєв — сприяли збільшенню для всього населення країни витрат на медицину, культуру, на підтримання молодих сімей.
— На останній сесії облради вперше депутати ВР зібралися разом і виступили перед керівниками районів, депутатами, журналістами. За політичними переконаннями наші обранці належать до різних партій, фракцій. Це позначається на роботі?
— Коли йдеться про економічні проблеми, немає жодних політичних уподобань. Ми не зважаємо, хто від більшості, хто від опозиції. Від наших спільних зусиль виграє область, і це головне. І те, що всі зібралися разом в обласній сесійній залі, закономірно і, гадаю, стане нормою.
— Під час зустрічей з депутатами люди, як правило, очікують негайної і конкретної допомоги. Ось допоміг депутат «пробити» кредит на газ, попри величезні борги, — і вже герой. А про те, що після цього борги ще побільшають, ніхто не думає. Але ж робота депутата не в тому, щоб «пробити», а в тому, щоб область могла сама собі заробити на газ і все інше — у створенні умов для цього, тобто потрібних законів...
— Кожне, навіть найнезначніше питання, з яким звертається людина, я розглядаю передусім як законодавець. Зважую, оцінюю, приміряю до законів чинних і до того, над чим іще належить попрацювати. Та часто-густо переконуюся, що справа не в законах, а в людях. Безліч прикладів, навіть з останньої поїздки до Білозерського району, свідчать: проблему можна розв’язати тут-таки, на місці. І якби керівники району частіше виїздили зустрічатися з людьми, не доводилося б їм чекати депутата Верховної Ради.
— Які ваші враження від участі в сесії Херсонської міськради?
— На сесію було винесено майже 60 питань. І все-таки все пройшло оперативно, чітко: питання, голосування, рішення. Враження таке: або сесію добре підготували, або депутати «ручні». А те, що у міськраді є опозиція, нормально. І те, що хтось критикує міського голову Володимира Сальда, — також нормально. Будь-яку владу завжди не любитимуть, бо влада — то насильство, а кому подобається підкорятися. Але курчат восени лічать...
Розмовляла Алла БРУСИЛОВА.