Новопризначені віце-прем’єри облаштовуються в нових кабінетах. Зокрема, Перший віце-прем’єр Микола Азаров змінив кабінет у податковій адміністрації на кабінет у Будинку уряду. Вже сьогодні може бути призначено весь склад нового уряду. Фракції парламентської більшості погодили своїх кандидатів на урядові портфелі. Тепер — слово за Президентом і прем’єром.
Дев’ятьом «більшовицьким» фракціям упродовж кількох днів довелося вправлятися в цікавій арифметиці: розподілити між собою за квотами крісла чотирьох віце-прем’єрів та 12 міністрів. Із першою «віце»-четвіркою вже визначилися — Президент України підписав відповідні укази ще в аеропорту перед відльотом із офіційним візитом до Італії. Плюс четверо «силовиків» — оборони, внутрішніх, закордонних справ та юстиції, — у кріслах яких Леонід Кучма обіцяє залишити попередніх міністрів. Решта міністерських портфелів фракції розподілили так: об’єднані соціал-демократи претендують на посади міністрів освіти (Василь Кремень), праці та соціальної політики (Михайло Папієв) і транспорту (Григорій Кірпа).
Крім цього, есдеки вже отримали в уряді посаду віце-прем’єра з питань ПЕК (Віталій Гайдук). Найчисельніша більшовицька фракція партій ППУ і «Трудова Україна» хоче отримати в новому уряді посади міністра економіки (Валерій Хорошковський) та промислової політики (Анатолій Мялиця). До того ж кандидата від «трудовиків» Дмитра Табачника вже призначено віце-прем’єром із гуманітарної політики, а лідера фракції Сергія Тігіпка висунуто кандидатом на пост глави Нацбанку, за що сьогодні планує голосувати парламент.
Фракція НДП претендує на посаду міністра екології (Василь Шевчук) і підтримуватиме нинішнього міністра культури Юрія Богуцького. Аграрники висунули, звісно ж, аграріїв: нинішнього міністра аграрної політики Сергія Рижука — на цю саму посаду. За квотою АПУ також призначено і аграрного віце-прем’єра Івана Кириленка. «Народовладдя» прагне отримати в коаліційному уряді портфелі міністрів із надзвичайних ситуацій та охорони здоров’я, а «Демократичні ініціативи» — міністра палива й енергетики. Однак імена своїх висуванців лідери цих депутатських груп чомусь не оприлюднюють. Фракція «Регіони України» вже не претендує на жодні пости в Кабміні, оскільки отримала в ньому найвищий — прем’єра. Вичерпала свою квоту і ДГ «Європейський вибір», оскільки вона висувала на посаду першого віце-прем’єра Миколу Азарова.
Найпевніше, залишиться без урядових портфелів лише одна депутатська група, що входить до більшості, — «Народний вибір», яка об’єднує передусім депутатів-мажоритарників із Луганщини. Однак, як кажуть у парламетських кулуарах, цій групі буде запропоновано «взамін» керівні посади в парламентських комітетах, якщо «більшовики» їх все-таки перерозподілять після сформування нового уряду.
А вже наступного понеділка Президент України Леонід Кучма хоче зустрітися з новим урядом тет-а-тет. І дати йому свої настанови: що робити сьогодні та завтра і яких помилок попередніх урядів не повторювати.
* * *
Сьогодні парламентська більшість має намір перерозподілити парламентські комітети. Як повідомив в інтерв’ю кореспондентові «ГУ» уповноважений представник фракції СДПУ(о) Михайло Папієв, перерозподілу підлягатимуть усі керівні посади в комітетах — не лише голів, а й їхніх заступників, а опозиції не залишиться жодного комітету. За словами депутата, таке рішення прийнято парламентською більшістю, «враховуючи неконструктивність опозиції». «Ми вже стільки закликаємо до діалогу, ведемо переговори, домовляємося з вечора, а наступного ранку — абсолютно інші дії, — сказав М. Папієв. — Скільки можна кланятися, очікувати, коли вони вже перейдуть до конструктивної співпраці».
Ю.Ш.