Фільм довженківців «Пропала грамота» було знято 30 років тому, але він довго лежав на полиці. Як вважає Михайло Голубович, який грав у картині, однією з причин цензурної немилості міг стати епізод, коли запорожець б’є по обличчю царицю Катерину, намагаючись убити муху, що всілася на щоку імператриці. Чи не тут угледіли політичний мотив: мовляв, Україна дає ляпаса старшій сестрі Росії! Через 12 років картина вийшла в прокат, але демонстрацію було дозволено лише в глибинці.

Народний артист України Михайло Голубович пригадує: «Фільм знімали в Решитилівському районі, що на Полтавщині. А мій Луганський театр був на гастролях у Таганрозі. Після вистави мене вже чекав автомобіль, і до ранку я діставався місця зйомок. Опівдні знову на машину — і на вечірній спектакль. І так три тижні. До речі, спочатку роль Чорта мав грати Биков, але напередодні він зламав ногу і роль дали мені. Биков приїздив на зйомки — «прилучитися», адже над фільмом працювали його друзі Борис Івченко та Іван Миколайчук».

Голубович не забобонний, але вважає, що з акторами, які грають демонічні ролі, трапляється всіляке. Сам він, знімаючися в ролі Чорта в «Пропалій грамоті», зламав ногу, стрибаючи з коня (Голубович завжди працює без дублера). У фільмі «Роксолана», який продовжує знімати сьогодні, також була пригода. Тут він грає Байду-Вишневецького. В сцені страти Байди актора підвісили на тросі й ненароком перетиснули нерв руки. Досі лікується!

Але кіно — це любов. Голубович і його луганський колега Володимир Шакало, бажають «Пропалій грамоті» на її 30-річчя обійти всі екрани країни!