Нещодавно у Швеції свою першу річницю відзначила українська дитячо-юнацька організація «Джерело». Утворено її було на базі суботньої школи, що діяла при Українській громаді Швеції. Збереження ідентичності цієї невеликої громади (офіційно 500 осіб), зрозуміло, досить проблематичне. Але наші національно свідомі співвітчизники здаватися не збираються, отож створили об’єднання дітей та їхніх батьків.

Для успіху будь-якої справи спочатку потрібно зовсім небагато — активний організатор. Ініціатором створення «Джерела» стала голова Союзу українок Скандинавії Зоряна Кікцьо, яка чотири роки тому з волі долі стала жителькою Швеції. Молода жінка дала собі слово, що зробить усе можливе, щоб її донька не забула своє коріння, рідну українську мову. Серед молодих українців за кордоном таких активістів можна злічити на пальцях.

Отож, об’єднавши більш як тридцять дітей різного віку, організатори поставили собі за мету їхнє духовне, фізичне та культурне виховання. Організації дали поетичну й символічну назву — «Джерело».

Вона поки що не має власного приміщення. Зустрічі проходять переважно в Посольстві України, з працівниками якого розробляються та узгоджуються тематичні заняття. Вже було проведено низку цікавих заходів: «Ми мандруємо Україною», «Свято матері», «Україна і Швеція — історичні зв’язки», «В майстерні Діда Мороза», «Всі — на ковзани!», «Ми вареники варили». А на «Бал ввічливості» джерелят запросила сама королева Ввічливість! Діти зустрілися з чарівними словами, які роблять дива, перевиховали некультурну Бабу-Ягу, усвідомили, як важливо у житті бути чемними, людяними та ввічливими. Також цікавою була зустріч членів організації з послом України в Королівстві Швеція Олександром Сліпченком на святкуванні Міжнародного дня рідної мови. А для вшанування пам’яті поета, художника, мислителя, великого сина українського народу в день народження Великого Кобзаря члени УДЮО «Джерело», Української громади Швеції та представники Посольства України зібралися у «Шевченковій світлиці».

Про все здійснене джерелята розповіли на святі, влаштованому на честь їхньої річниці. На цей захід до них завітали представники всіх українських громад Швеції, українського посольства та шановані гості з України. Голова Української всесвітньої координаційної ради Михайло Горинь привіз дітям велику бібліотеку української літератури. Він особисто вручив кожній дитині подарунки, від яких іменинники не могли відвести погляди. Дібрати літературу для «Джерела» допомогли Національна парламентська бібліотека України та Державна бібліотека України для юнацтва. Планів у «Джерела» — безліч! Серед найближчих, наприклад, — відвідання історичних місць, пов’язаних з життям Пилипа Орлика у Швеції, проведення спартакіади.

Світлана ОСТАПА, прес-секретар Української всесвітньої координаційної ради.