«Голос України» продовжує цікавитися думкою читачів про майбутні політичні та законодавчі зміни. Як відомо, нині у центрі уваги політиків перебуває тема виборів за пропорційною системою. А як ставляться до ймовірної зміни виборчої системи пересічні громадяни?
Щоб знати настрої виборців, наші власні кореспонденти провели опитування жителів Львівської, Рівненської, Харківської та Кіровоградської областей. Їм було запропоновано відповісти на таке запитання:
Яка модель виборчої системи сьогодні більш доцільна в Україні:
— мажоритарна,
— змішана, 
— пропорційна, 
— не знаю.
На відміну від політиків у пересічних громадян думки розійшлися. До того ж у різних регіонах різні домінуючі настрої. Навіть у тих, які розташовані поряд, як, наприклад, Львівська і Рівненська області, жителі яких на виборах переважно голосували за національно-демократичні партії і вельми прислухалися до думки їхніх лідерів. Водночас показово, що істотно вирізняються настрої наших читачів у Кіровоградській області. Але про все по порядку.
Отже, за суто пропорційну систему виборів народних депутатів України висловилися 26,25 відсотка респондентів.
Зрозуміло, левову частку голосів за такий принцип народного волевиявлення віддали передовсім жителі Львівської області, де проживає більш як 40 відсотків прихильників виборів за партійними списками. Стільки само прихильників пропорційної системи і в Кіровоградській області. У Харківській — лише 15 відсотків жителів готові голосувати за партійні списки. А на Рівненщині — лише кожен десятий.
Головною домінуючою думкою такого вибору наших читачів є те, що у разі голосування за партійними списками значно зменшаться можливості використання адміністративного ресурсу. Інші вважають, що така виборча система домінує в розвинених країнах. Проте були й протилежні думки. Оскільки люди передовсім хочуть бачити свого депутата в окрузі, а, з другого боку, вважають, що допоки регіони мусять за розв`язанням фінансових проблем звертатися до Києва, тому на цьому етапі й мови не може бути про запровадження пропорційної системи виборів.
Нинішня модель виборів народних депутатів України, хоч як дивно, широкої підтримки немає. За її збереження висловилися лише 18,75 відсотка опитаних громадян у чотирьох регіонах.
Найбільше її прихильників у Львівській та Рівненській областях — по 25 відсотків. У Харківській мешкає близько 20 відсотків прихильників змішаної системи, а в Кіровоградській — лише 5 відсотків.
Жителі цих регіонів, які висловилися на підтримку наявної моделі виборів, вважають, що найкраще «трошки — того, трошки — того». Так, наприклад, вважає харків’янин Ігор К. (він просив не називати його прізвища).
Найбільше прихильників у виборів в одномандатних округах, тобто мажоритарної системи. За повернення до такої моделі виборів висловилися майже 35 відсотків опитаних, тобто майже кожен третій респондент.
Хоч як дивно, найбільше прихильників таких виборів проживає на Рівненщині й Харківщині — більш як половина: по 55 відсотків. Найменше — на Кіровоградщині — всього 15 відсотків. На Львівщині 25 відсотків респондентів вважають, що потрібно повернутися до мажоритарної системи виборів.
Остання відповідь на запитання наших кореспондентів дає змогу визначити фактично політичну активність наших читачів. Отож лише кожен п’ятий — 20 відсотків — не знає, яка модель виборів потрібна сьогодні для України.
Найпасивніші кіровоградці, де майже 40 відсотків дали таку відповідь. У решті трьох регіонах кожен десятий респондент не знав, що сказати.
Зрозуміло, причина такої пасивності передусім у важкому соціально-економічному становищі. Ці люди, окрім усього, як свідчать їхні відповіді, не беруть участі у виборах.
Ми не абсолютизуємо отримані результати, тому що вони можуть змінитися після проведення опитування в решті регіонів.