Із прес-конференції Голови Верховної Ради України Володимира Литвина
Шукаймо компромісів
Уже вкотре Голова Верховної Ради України Володимир Литвин висловлюється проти ідеї парламентської більшості — перерозподілити керівні посади в парламентських комітетах лише між «більшовиками», апелюючи до професійних, а не партійних якостей депутатів. Однак він застеріг опозицію від того, щоб вона сама не спровокувала перерозподіл комітетів, коли під певним приводом блокуватиметься робота парламенту. Скажімо, на погоджувальній раді в понеділок виникла така колізія. Голова Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, член фракції «Наша Україна» Володимир Стретович запитав: чи не може статися так, що у п’ятницю, коли заплановано його звіт, на трибуну доведеться виходити вже іншому голові комітету? На це Володимир Литвин відповів: «Я виступаю гарантом, що доповідатиме Стретович». Але коли депутати обговорювали, чи виносити на розгляд парламенту концепцію виборчого законодавства, пролунала погроза з боку керівника однієї з фракцій: «Якщо не поставите виборчий закон, ми вам у четвер покажемо голосування і заблокуємо роботу». Тоді Голова ВР відповів, що знімає із себе відповідальність, що у п’ятницю доповідатиме діючий голова комітету. «Давайте не розмовляти мовою ультиматумів один з одним. Шукаймо компромісів», — наголосив Володимир Литвин.
Депутати-сумісники
Голова Верховної Ради має намір звернутися до депутатів, які суміщують посади, з пропозицією добровільно скласти повноваження народних обранців. Водночас В. Литвин висловився за те, щоб в Україні, коли зміниться форма правління — з президентсько-парламентської на парламентсько-президентську, було дозволено суміщати посаду міністра з депутатськими повноваженнями. «Адже міністр не є державним службовцем, це — політична фігура, — пояснив він. — Оскільки це політична фігура, то він має узгоджувати політичні інтереси і працювати безпосередньо в депутатському корпусі. Від цього залежить ефективність роботи і законодавців, і виконавчої гілки влади».
Новий уряд
Під час формування нового складу уряду, коаліційного, на перше місце треба ставити професіоналізм, наголосив Володимир Литвин. Він застеріг від того, щоб під час розподілу портфелів просто поділили посади, щоб задовольнити інтереси певної політичної групи чи фракції. Адже тоді прем’єру буде надзвичайно складно працювати.
Золота середина
Чому нинішній Голова Верховної Ради часто бере на себе роль «захисника» — то уряду, якого на завтра відправляють у відставку, то голови НБУ, який наступного дня пише заяву про звільнення «за власним бажанням», то опозиції, то нинішньої влади? На це дещо провокаційне запитання Володимир Литвин відповів так: «Я весь час намагаюся знайти золоту середину, балансую, не сподіваючись і не розраховуючи знайти підтримку, скажімо, тих, які відносять себе до опозиції. Але я апелюю до здорового глузду, виходжу з того, що треба сьогодні об’єднати і сконсолідувати парламент. І я це робитиму, наскільки в мене вистачатиме сил і можливостей. Якщо я відчую, що все, глухий кут, я знаю, як вчинити. Найбільший мій захист полягає в тому, що я не тримаюся за посаду».
Без амбіцій на президентство
«У мене немає жодних амбіцій. Думаю, людина на будь-якій посаді може знайти можливість для самовираження», —так відповів В. Литвин на те, чи збирається він балотуватися на наступних президентських виборах. За його словами, таке переконання до нього прийшло після відвідин у Греції священної гори Афон, коли він прочитав на монастирському цвинтарі напис: «Ми були, як ви, а ви будете такі, як ми». Тобто перед Богом усі рівні. Глава парламенту визнав, що немає таких політиків, які не мріяли б про найвищу посаду. «Влада — це найбільший наркотик, — зізнався В. Литвин. — Усі стогнуть, як важко і погано, але водночас ніхто не хоче посаду залишати».
Візит дружби
Незабаром має відбутися офіційний візит Голови Державної Думи Російської Федерації Геннадія Селезньова в Україну. За словами В. Литвина, під час зустрічі насамперед обговорюватимуть питання економічної взаємодії та співпраці. Під час недавньої телефонної розмови глави українського парламенту з Г. Селезньовим домовлено також про те, що після цього візиту відбудеться зустріч українсько-російської міжпарламентської робочої групи у складі 20 осіб із боку України та 20 —від Росії. На ній конкретно йтиметься про домовленості, що їх буде досягнуто під час зустрічі глав парламентів обох держав. «Думаю, нам треба інтенсивніше проводити такі міжпарламентські зустрічі, — сказав В. Литвин. — Тоді ми краще розумітимемо проблеми один одного й те, чим живе кожна країна, чим живуть політики, політичні сили».