Новий уряд, схоже, хоче одразу побити декілька рекордів: за блискавичне призначення не лише прем’єра, а й усього складу Кабміну. Після майже чотиригодинного засідання з керівниками фракцій парламентської більшості, що пройшло за участі Голови Верховної Ради Володимира Литвина та Прем’єр-міністра України Віктора Януковича, було погоджено кандидатури всіх віце-прем’єрів та майже всіх міністрів.
Першим віце-прем’єр-міністром стане нинішній глава Державної податкової адміністрації України Микола Азаров. Він займатиметься питаннями економіки та євроінтеграції й водночас буде в новому уряді ще й Міністром фінансів. Кандидатуру М. Азарова висунула депутатська група «Європейський вибір», однак його активно підтримували фракції СДПУ(о) та «Регіони України». Раніше планувалося, що М. Азаров суміщатиме посаду Першого віце-прем’єра зі своїм нинішнім кріслом головного податківця країни, однак від цієї ідеї вже відмовилися. Ймовірно, що це крісло тепер займе Сергій Медведчук — глава львівської ДПА і рідний брат глави президентської адміністрації.
Віце-прем’єром із гуманітарних питань стане висуванець фракції партій ППУ і «Трудова Україна» Дмитро Табачник, віце-прем’єром з питань АПК — висуванець фракції АПУ Іван Кириленко (обоє нинішні народні депутати України), а віце-прем’єром із питань ПЕК та промислової політики — нинішній Міністр палива та енергетики Віталій Гайдук, котрого запропонували «Регіони України». Як стало відомо, Президент підписав відповідні укази.
Як повідомив після зустрічі журналістам глава уряду В. Янукович, на своїх нинішніх посадах залишаться всі міністри-«силовики» — Міністр оборони Володимир Шкідченко, Міністр внутрішніх справ Юрій Смирнов, Міністр закордонних справ Анатолій Зленко та Міністр юстиції Олександр Лавринович. Хоча їх кандидатури і не обговорювалися на зустрічі з парламентською більшістю — це право залишено винятково за Президентом. Більше конкретних прізвищ ані прем’єр, ані глава парламенту не назвали, посилаючись на те, що їх ще треба остаточно узгодити з Леонідом Кучмою. Однак, як стало відомо з джерел у парламентській більшості, міністром економіки може стати Валерій Хорошковський, а міністри — транспорту Георгій Кірпа, освіти Василь Кремень, культури Юрій Богуцький та соціальної політики Юрій Сахань — найімовірніше, збережуть свої нинішні посади і в новому уряді. Кажуть, що «найпопулярнішим» серед «більшовицьких» фракцій і груп, котрі беруть участь у розподілі урядових портфелів, став міністр палива та енергетики — на цю посаду начебто претендувало аж шість чоловік, серед яких народні депутати Богдан Губський та Андрій Клюєв (хоча кожен із них в інтерв’ю це поки що заперечує). А на посаду міністра культури жодною фракцією не було висунуто жодного кандидата.
Імовірно, що до переліку посад, які перерозподілятимуть під час формування коаліційного уряду, буде включено не лише міністерські, а й голови Фонду держмайна та деяких держкомітетів. Адже, відповідаючи на запитання, які посади ввійдуть до цього переліку, Віктор Янукович сказав: «Усе». І пообіцяв повністю сформувати новий уряд уже за декілька днів.
 
***
У свою чергу Президент України Леонід Кучма в інтерв’ю УНІАН заявив, що «уряд має бути єдиною командою, яка реалізує настанови парламентської більшості та узгоджену з нею програму». Л. Кучма наголосив, що в нових умовах уряд не здатний працювати без підтримки парламенту. «Це знову повертає нас до необхідності невідкладної політичної реформи, яка, зокрема, забезпечила б тісний зв’язок і взаємну відповідальність між парламентом і урядом, — сказав глава держави. — Україна має наближатися до європейських стандартів у відносинах між виконавчою та законодавчою владою».