Нещодавно народний депутат України, член фракції «Наша Україна», заступник голови Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ігор Осташ побував у Парижі, де у всесвітньо відомому своїм авіасалоном передмісті Ле Бурже взяв участь в установчому з’їзді французького Союзу за народний рух. Це стало справді історичним моментом у політичному житті Франції. Вперше за останні десятиріччя більшість правих та центристських партій та груп, які входили до Союзу за президентську більшість, об’єдналися відповідно до сподівань виборців та бажання президента республіки Жака Ширака. Союз за народний рух відтепер є провідною політичною силою Франції, здатною взяти на себе відповідальність за діяльність уряду цієї країни, обгрунтувати цю діяльність, а також надати їй нового змісту. Детальніше про значення події розповів Ігор ОСТАШ.
— Ігоре Івановичу, які політичні сили стали основою створення нової партії?
— Союз за народний рух об’єднав голлістів, християнських демократів, ліберальних демократів та інших. До нової партії увійшли навіть ліві радикали. У роботі з’їзду взяли участь провідні політичні та державні діячі Франції: прем’єр-міністр Жан-П’єр Рафарен, лідери обох палат французького парламенту, міністр закордонних справ Домінік де Вільпен, який провів низку коротких зустрічей з іноземними гостями та послами. Бурхливими оваціями була зустрінута поява в залі міністра внутрішніх справ Ніколя Саркозі.
Учасники з’їзду ухвалили установчі документи нової партії та обрали її керівництво. Головою Союзу за народний рух став Ален Жюпе, за якого проголосувало майже 80 відсотків делегатів.
— Делегації яких країн узяли участь у роботі з’їзду?
— На з’їзді були присутні 400 зарубіжних політичних діячів, 100 представників дипломатичного корпусу, голова Європейської народної партії Вільфрід Мартенс. Завітали також представники Африканського континенту, зокрема, прем’єр-міністри: Нігеру — Амаду Ама, Чаду — Арум Кабаді, Того — Коффі Сама та інші. З вітальними промовами до делегатів установчого з’їзду звернулися прем’єр-міністри Португалії Хосе Мануель Дурао та Іспанії Хосе Маріа Азнар, голова Християнсько-демократичного союзу Німеччини Анжела Меркель. Вони акцентували увагу на історичності цієї події та її значенні для утвердження позицій правих сил в Європі.
Від України до участі у роботі з’їзду був запрошений блок Віктора Ющенка «Наша Україна». Слід відзначити, що з усього спектра політичних сил правоцентристського напряму України Союз за народний рух Франції обрав своїм партнером саме наш блок.
— Чи не означає це, що «Наша Україна» шукає собі партнерів тільки в західному напрямі?
— Хочу наголосити, що «Наша Україна» готова співпрацювати з усіма політичними силами, які сповідують демократичні цінності, зокрема, і в Росії, країнах Східної Європи та будь-яких інших. Так нещодавно було підписано маніфест блоку політичних партій «Наша Україна» та російської партії «Союз правих сил». Серед іншого маніфест передбачає законодавче забезпечення активізації торгівлі товарами та послугами між Україною та Російською Федерацією на принципах добросовісної конкуренції, взаємної вигоди та відсутності дискримінацій; сприяння укладенню двосторонньої угоди про вільну торгівлю; сприяння на урядовому і парламентському рівні цивілізованому та ефективному вирішенню питань заборгованості, транзиту газу, розподілу активів колишнього СРСР; системний та регулярний обмін інформацією про становище національних меншин, створення повноцінних умов для збереження та розвитку їхніх культур; сприяння розв’язанню питань компенсації та облаштування депортованих народів в Україні та Росії; законодавче забезпечення використання іноземної робочої сили у двох країнах.
29 листопада за ініціативи СПС у Санкт-Петербурзі відбудеться форум правих і правоцентристських сил Східної Європи, до участі в якому запрошена також і «Наша Україна».
— А як розвивається україно-французька співпраця на парламентському рівні?
— Досить динамічно. На початку грудня минулого року в Національних зборах Франції було проведено День України, що дало змогу значно зблизити погляди парламентаріїв обох країн, визначитися з місцем України в європейських геополітичних координатах.
Нещодавно новим головою групи дружби Франція —Україна Національних зборів Франції було обрано депутата Тьєррі Мар’яні. Він не раз заявляв, що безумовно поділяє наш погляд стосовно європейських питань і відстоюватиме українські інтереси. Пан Мар’яні також підтримує ідею вступу України до Міжнародної організації франкофонії. Очолювана ним група на сьогодні налічує понад 15 депутатів Національних зборів. До її складу входять депутати — члени французьких делегацій в парламентських асамблеях Ради Європи та ОБСЄ, з питань Європейського союзу, а також комітету у закордонних справах. Група планує здійснити візит до України вже найближчим часом: у січні-лютому 2003 року. Нагадаю, що таку групу у Верховній Раді очолює народний депутат України Сергій Терьохін.
Сподіватимемося, що після досить вдалого зльоту на Ле Бурже партія Союз за народний рух Франції здійснить, як і український літак «Мрія», вдалу посадку на виборах до Європарламенту-2004. А колись і Україна займе належне місце в Європі, і «Наша Україна» також змагатиметься за місця в Європарламенті. Головне — ми матимемо в цьому політичну підтримку від наших французьких партнерів.
Наостанок хотів би висловити подяку французькому посольству в Україні та українському посольству у Франції за надану допомогу під час організації візиту до Парижа.