На обліку державної служби зайнятості протягом першого півріччя перебувало 72,4 тисячі випускників, з яких працевлаштовано лише 18 тисяч. За даними Міністерства праці та соціальної політики, торік середній показник по Україні випускників професійно-технічних училищ та вищих навчальних закладів, які отримали направлення на роботу, становив 65,3 відсотка.
Тому Комітет ВР з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму запропонував внести на розгляд сесійної зали законопроект про забезпечення молоді першим робочим місцем.
На думку його автора, народного депутата Віталія Хомутинника, документ сприятиме зниженню рівня безробіття серед кваліфікованих молодих громадян України, підвищенню зацікавленості работодавців у працевлаштуванні молоді. А також сприятиме ефективному використанню коштів Фонду загальнообов’язкового державного страхування, за рахунок якого, відповідно до законопроекту, надаватимуться дотації центрами зайнятості.
Механізм надання фінансів простий — якщо роботодавець зобов’язується забезпечити молодого фахівця роботою, яка відповідає його кваліфікації (що посвідчується документом про освіту встановленого зразка, виданим навчальним закладом), то протягом п’яти календарних днів з моменту звернення работодавця між ним та центром зайнятості підписується договір про надання коштів. Їх надають роботодавцю протягом першого року роботи за умови, що він не звільнятиме молодого працівника протягом мінімум двох років.
Якщо роботодавець порушить умови (наприклад, трудовий договір з працівником буде розірвано у зв’язку зі скороченням), то дотація повертається в повному обсязі з урахуванням індексації на рівень інфляції. 
Законопроект про забезпечення молоді першим робочим місцем підтримало і науково-експертне управління, проте вважає, що деякі положення потребують додаткового обгрунтування.
Проте Федерація професійних спілок України пропонує відхилити законопроект.