Голодомор буде однозначно оцінений як геноцид проти українського народу. На цьому наголосив Голова ВР Володимир Литвин на концерті-реквіємі, присвяченому 70-й річниці голодомору в Україні.

Володимир Литвин зазначив, що в лютому відбудуться парламентські слухання з питань голодомору 1932—1933 років в Україні за участю вчених і свідків голодомору. На його думку, всебічне обговорення цієї жахливої сторінки вітчизняної історії повинно бути «без будь-якого політичного забарвлення, зайвих емоцій і підтекстів».
За словами глави парламенту, ми повинні знати нашу історію і зробити відповідні висновки, щоб не допустити подібного в майбутньому. Зокрема, треба зробити все, щоб Україна ніколи не була суб’єктом маніпуляцій і вирішувала свої справи самостійно. Володимир Литвин зазначив, що безжалісна тоталітарна машина свідомо і сплановано знищувала генофонд України. На жаль, правду про цю трагедію сказали в інших країнах, а в нашій державі про страшні події, які постійно ятрять наші серця і душі, заговорили зі здобуттям незалежності, підкреслив Голова ВР.
Він упевнений, що ми маємо замислитися над нашою історією, над нашим сьогоденням і над нашим майбутнім, щоб забезпечити мирний динамічний поступ України. «Ми це можемо зробити і ми це зробимо, бо ми велика нація, яка пройшла великі випробування і заслуговує на щасливу долю», — наголосив Голова ВР.
У відповідях на запитання журналістів після концерту-реквіуму В. Литвин зазначив, що не треба поспішати з перерозподілом парламентських комітетів, а зосередитися на формуванні уряду.
За його словами, нині парламент демонструє продуктивну роботу і немає потреби якимись діями паралізувати його діяльність. Голова ВР зазначив, що Прем’єр-міністр Віктор Янукович уже проводить «інтенсивні консультації», «щоб узгодити інтереси» під час формування коаліційного уряду. Проте Кабінет Міністрів має бути професійний, а не фракційний, переконаний Володимир Литвин.
Відповідаючи на запитання, як він ставиться до депутатів-сумісників, Голова ВР поінформував, що суд за його поданням не позбавив повноважень народного депутата Сергія Ківалова, оскільки порушень з його боку не виявлено. Одночасно В. Литвин поділився, що він хотів би бути Головою ВР, який не подає в суд на депутатів. «Я хотів би, щоб депутати працювали і виконували свої обов’язки», — додав глава парламенту.
У День пам’яті трагічних подій Президент України Леонід Кучма, Голова ВР Володимир Литвин, Прем’єр-міністр Віктор Янукович, інші керівники держави, народні депутати, представники громадськості під траурний передзвін, що долинав із Михайлівського Золотоверхого монастиря, поклали квіти до Пам’ятного знака співвітчизникам, які загинули в 1932—1933 від голоду і внаслідок політичних переслідувань.
Мітинги-реквієми відбулися в багатьох містах України, а у храмах відправили молебні.